Το «πράσινο φως» πήρε στη Δανία πρότζεκτ για την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνητού νησιού, που θα μπορεί να παρέχει «πράσινη» ενέργεια που θα επαρκεί για τρία εκατομμύρια νοικοκυριά, σε αρχική φάση.
Το πρώτο «ενεργειακό νησί» στον κόσμο θα έχει μέγεθος που θα ισούται με 18 γήπεδα ποδοσφαίρου (120.000 τετραγωνικά μέτρα), αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι τελικά το μέγεθός του θα είναι τριπλάσιο, σύμφωνα με το BBC.
Θα λειτουργεί ως κόμβος για 200 τεράστιες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πλάνο στην ιστορία της Δανίας και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το τεχνητό νησί θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την ακτή της χερσονήσου Γιούτλαντ και τουλάχιστον το μισό θα ανήκει στο δημόσιο, ενώ μέρος του θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνο σε Δανούς αλλά και στα ηλεκτρικά δίκτυα άλλων γειτονικών χωρών.
Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές, ο καθηγητής Γιάκομπ Όστεργκααρντ του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας δήλωσε στο ΒBC ότι θα επωφεληθεί η Βρετανία, όπως και η Γερμανία ή η Ολλανδία. Επίσης θα παράγεται «πράσινο» υδρογόνο για χρήση σε πλοία, στην αεροπορία όπως και στη βιομηχανία και τα βαρέα οχήματα. Η χώρα απλά «αλλάζει τον χάρτη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν.
«Αυτό είναι γιγάντιο. Είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για τη βιομηχανία ανεμογεννητριών της Δανίας», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Όστενγκααρντ. «Ήμασταν επικεφαλής στην ξηρά, κάναμε το επόμενο βήμα στη θάλασσα και τώρα κάνουμε το βήμα με τα ενεργειακά νησιά, προκειμένου να παραμείνει η βιομηχανία της Δανίας σε θέση πρωτοπόρου», συμπλήρωσε.
Ένα μικρότερο ενεργειακό νησί ήδη σχεδιάζεται στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, στη Βαλτική θάλασσα. Για αυτό έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.