Έκθεση Πικάσο: Τρίχες και Τέχνη

Έκθεση Πικάσο: Τρίχες και Τέχνη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Πικάσο και τριχοφυΐα είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός. Μία έκθεση για τα ιδεώδη ομορφιάς, με αφορμή τον μεγάλο ζωγράφο αλλά και τα κλειστά κομμωτήρια λόγω πανδημίας.


O Πικάσο είναι διάσημος και για τα έργα του με ερωτικό περιεχόμενο. Μάλιστα, ζωγράφιζε τα σώματα όπως εκείνα ήταν στην πραγματικότητα. Και με τρίχες, όπου εκείνες υπήρχαν. Για τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη δεν υπήρχε κανένας λόγος να αποκρύψει τα εν λόγω στοιχεία.

Το μουσείο Kunsthalle στη Βρέμη προβληματίζεται σχετικά με τα ιδεώδη ομορφιάς του σήμερα και του τότε στα πλαίσια έκθεσης του μεγάλου ζωγράφου – ένα θέμα άκρως επίκαιρο, αφού τα κομμωτήρια παραμένουν προς το παρόν κλειστά λόγω της πανδημίας.


Ιστορίες τριχοφυΐας

«Το ξύρισμα ορισμένων σημείων του σώματος ήταν την εποχή εκείνη κάτι ασυνήθιστο. Για τον ισπανό ζωγράφο δεν ήταν σπάνιο να απεικονίζει αραιωμένα μαλλιά και μούσια. Τέτοια ζητήματα είναι σήμερα ταμπού, συνδεδεμένα συχνά με αισθήματα ντροπής, αναφέρει η Γιασμίν Μικέιν, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του μουσείου, η οποία πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει μια αρκετά ασυνήθιστη πρόσκληση: Το μουσείο, μέσα από ανακοίνωσή του, αναζήτησε τον περασμένο Ιανουάριο φωτογραφίες με θέμα την τριχοφυΐα στο σώμα και τις ιστορίες που έχουν συνδεθεί μ' αυτήν. Μία επιλογή θα εκτεθεί στην Kunsthalle, στα πλαίσια της προσεχούς έκθεσης για τον Πικάσο.


Στόχος είναι ένας διάλογος σχετικά με τα ιδεώδη ομορφιάς. «Μέσω της Τέχνης γίνεται ξεκάθαρο πως η αντιμετώπιση της τριχοφυΐας δεν ήταν πάντοτε η ίδια», σημειώνει η Μικέιν. Αυτό, όπως υπογραμμίζει, αποδεικνύει ότι στο ζήτημα δεν υπάρχει μία μόνο «κανονικότητα», αλλά είναι ένα φαινόμενο που προσαρμόζεται στην εκάστοτε εποχή. Κάτι τέτοιο φαίνεται άλλωστε και από τις φωτογραφίες που έλαβε το μουσείο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Από τη μία ο παππούς, με τις τρίχες στην κοιλιά, κι από την άλλη η ενήλικη γυναίκα που μιλάει για το ότι σε παιδική ηλικία την κορόιδευαν εξαιτίας της τριχοφυΐας της», λέει η Μικέιν.


Επίκαιρο ζήτημα εν μέσω λοκντάουν


«Αλλά και τώρα, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, με τα κομμωτήρια κλειστά, μπορεί κανείς να δει πόσο τα ιδεώδη ομορφιάς επηρεάζουν τη ζωή μας – ακόμη κι όταν είμαστε έγκλειστοι. Για πολλούς είναι μάλιστα ένα δυνατό κομμάτι της ταυτότητάς τους.»


Κούρεμα με κλειστά κουρεία

Σύμφωνα με τον Γερμανό κοινωνιολόγο Τίλμαν Άλερτ τα ιδεώδη αυτά «υπογραμμίζουν τον κώδικα αισθητικής του καθενός, ο οποίος δημιουργεί και την πρώτη εντύπωση», εξηγεί. «Μετά το πρωινό ξύπνημα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη και, ακόμη κι εκείνοι που δεν χτενίζονται και δεν ταχτοποιούν το τριχωτό της κεφαλής τους, λαμβάνουν μία συνειδητή απόφαση σχετικά με το πώς θέλουν να προσλαμβάνονται από τον υπόλοιπο κόσμο – αλλά και από τον ίδιο τον εαυτό τους».


Το χτένισμα είναι για τον Άλερτ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, ένα κομμάτι της προσωπικότητας, για το οποίο τα ιδεώδη ομορφιάς του καθενός έχουν κεντρικό ρόλο. Τη σημασία τους υπογραμμίζει άλλωστε και η ίδια η πανδημία. Στη Γερμανία από τα μέσα Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια παραμένουν κλειστά. Οι απέλπιδες προσπάθειες αρκετών να συμμαζέψουν την κώμη τους δίχως επαγγελματίες δεν είχε πάντα την επιθυμητή κατάληξη. Πολλές από τις απόπειρες μάλιστα κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #coronahaircuts (ελληνικά: κορωνοκουρέματα).

Έκθεση Πικάσο στη Βρέμη


Για τον Πικάσο δεν ήταν σπάνιο να απεικονίζει αραιά μαλλιά ή και μούσια στα έργα του. Σε κάθε περίπτωση, στην έκθεση του Πικάσο με τον τίτλο «Σύνδεσμος Πικάσο – ο καλλιτέχνης και η σχέση του με τον γκαλερίστα του στη Βρέμη» δεν φαίνεται να έχουν κεντρικό ρόλο οι τρίχες, αλλά τα χαρακτικά του. Η Kunsthalle της Βρέμης άλλωστε διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές του καλλιτέχνη. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να προβληματίσει το κοινό σχετικά με τα ιδεώδη ομορφιάς. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.