Στα δύο θα «χωριστεί» το Ισραήλ από την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εμβολιασμένοι για τον κορωνοϊό θα ανήκουν σε μια προνομιούχα ομάδα.
Σχεδόν το 50% του πληθυσμού που επέλεξε να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα παίρνει ένα «πράσινο πάσο» μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβαίνει και με εκείνους που θεωρείται ότι έχουν ανοσία, έπειτα από τη μόλυνσή τους από τον ιό.
Από την Κυριακή, το πάσο αυτό θα δίνει πρόσβαση σε γυμναστήρια, ξενοδοχεία, κολυμβητήρια, συναυλίες και χώρους λατρείας. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα προστεθούν σε αυτή τη λίστα στις αρχές Μαρτίου.
Για τους υπόλοιπους, ανάμεσά τους και τα παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό, πολλές από τις δραστηριότητες που ήταν κλειστές θα παραμείνουν εκτός ορίων, αν και κάποιες θα είναι διαθέσιμες αν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊό.
«Έτσι θα είναι η πρώτη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα των ζωών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιούλι Εντελστέιν. Το «πάσο» θα χορηγείται μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα πρέπει να σκανάρεται στην είσοδο των επιχειρήσεων.
Πολλά άλλα κράτη παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ισραήλ, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα ο εμβολιασμός προχώρησε με ρυθμούς ρεκόρ. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Απομένει τώρα να φανεί στην εφαρμογή αν θα λειτουργήσει το σύστημα με το «πράσινο πάσο». Στα τρία lockdown που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα έχουν υπάρξει πολλές παραβιάσεις των μέτρων, ενώ ιδιοκτήτες καφετεριών και καταστημάτων άνοιξαν παρά τις απαγορεύσεις. Τώρα οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν το καθήκον της εφαρμογής του μέτρου για το ποιος μπορεί να μπει και ποιος όχι.
Επίσης το υπουργείο Υγείας ανησυχεί για πιθανή παραποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και προειδοποίησε στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο περίπου 1.200 ευρώ.
Πέρα από έναν τρόπο για να ξανανοίξει η οικονομία, το «πράσινο πάσο» εξυπηρετεί έναν ακόμη σκοπό, να πείσει τους ανθρώπους που διστάζουν έως τώρα να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού υποχώρησε αυτό τον μήνα, αλλά άρχισε να αυξάνεται ξανά την τελευταία εβδομάδα, καθώς ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για το «πράσινο πάσο».
Η ιδέα των προνομίων για τους εμβολιασμένους έχουν συζητηθεί σε αρκετές χώρες, αλλά έχουν προκληθεί και αντιδράσεις. Στη Γερμανία, το συμβούλιο δεοντολογίας, ένας ανεξάρτητος θεσμός που συμβουλεύει την κυβέρνηση, συνέστησε να μην υπάρχουν ιδιαίτεροι όροι για τους εμβολιασμένους, λόγω ανησυχίας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχές.
Με πληροφορίες από Guardian