Πρόκειται για ένα μαντήλι που ο οίκος αποκαλεί «χαρμόσυνο αντικείμενο» και γράφει τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μια λέξη έμβλημα της Ελληνικής Επανάστασης που η επιθυμία για την απόκτησή της καθόρισε τους αγώνες των Ελλήνων και η ίδια η λέξη κόσμησε λάβαρα της εποχής της. Τα σύμβολα και οι τόποι που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο του σχεδίου συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι ‘Ελληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά, με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον.
Το μαντήλι που είναι συλλεκτικό, συνδέει τον εμβληματικό οίκο με ένα έμβληματικό γεγονός της Ελληνικής ιστορίας. Ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε σημαία και τοποθετεί τα γράμματα της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μέσα σε χαρακτηριστικά. τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Hπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου που πληραν ενεργά μέρος στην Επανάσταση του 1821.
Σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν μέσα σε καταπράσινα τοπία. Στο κέντρο, το γράμμα «θήτα» δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Αυτό το ιδιαίτερο μαντίλι ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο με μοναδικούς χρωματισμούς.
Ο καλλιτέχνης Ηλίας Καφούρος εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός γύρω απο την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.
Ο Ηλίας Kαφούρος σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ και µελέτησε το σχέδιο σε σχέση µε τον διαλογισµό στην Ινδία. Ολοκλήρωσε το Master Painting Training µε την Γιαπωνέζα Meera Hashimoto και εκπαιδεύτηκε στο animation στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται με τον Γαλλικό Οίκο.
«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας», λέει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οίκου Hermès, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι», προσθέτει.
Από τότε που δημιουργήθηκε το μεταξωτό μαντίλι της Hermès το 1937, η δημιουργία και η εξαιρετική τεχνογνωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των συλλογών της από μετάξι. Η Hermès γιορτάζει την παράδοση της στην αφήγηση ιστοριών και συνεργάζεται με καλλιτέχνες που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ερμηνεύουν με τη γλώσσα του μεταξιού, εμπλουτίζοντας συνεχώς το αφηγηματικό σύμπαν του Οίκου.
Το μαντήλι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021. Πιστός στις δεσμεύσεις και τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας ο Οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».