Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Τι έδειξαν οι μετρήσεις ακτινοβολίας σε σταθμούς κεραιών στην Ελλάδα

Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2020 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΑΕ.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πραγματοποίησε τις επιτόπιες μετρήσεις εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών με εξωτερικά συνεργεία. Όπως έκανε γνωστό, παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
 

Από τους ελέγχους προκύπτει πως:


- Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 1.915 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. Στην πλειονότητά τους ήταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ μικρός αριθμός αφορούσε σε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.  


- Περίπου το 83% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται σε σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.  


- Διαπιστώθηκαν 11 περιπτώσεις υπερβάσεωντων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία: οι 9 εξ αυτών αφορούν σταθμούς κεραιών σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών», και οι υπόλοιπες 2 αφορούν κεραιοδιατάξεις εντός αστικού ιστού. 
 

Παράλληλα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων για το έτος 2020.
 

Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που το 2020 λειτούργησαν σε 8 Δήμους.
 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2020, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM