ΝΥΤ: Πώς τα ανοικτά παράθυρα στα σχολεία εμποδίζουν την εξάπλωση κορωνοϊού - Υπολογιστικό μοντέλο

ΝΥΤ: Πώς τα ανοικτά παράθυρα στα σχολεία εμποδίζουν την εξάπλωση κορωνοϊού - Υπολογιστικό μοντέλο Facebook Twitter
0

Τα βήματα που μπορούν να υλοποιήσουν υπεύθυνοι των σχολείων ώστε να μειωθεί η έκθεση μαθητών και καθηγητών στον κορωνοϊό παρουσιάζουν οι ΝΥΤ σε μία σειρά γραφημάτων που αναδεικνύει τη σημασία του εξαερισμού.

Έτσι η εφημερίδα σε συνεργασία με το τεχνικό γραφείο JB&B και μία σειρά από ειδικούς δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο που στηρίζεται σε μία τυπική αίθουσα 30 μαθητών σχολείου της Νέας Υόρκης πριν την πανδημία. Η Νέα Υόρκη έθεσε σε ισχύ αυστηρά πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία των σχολείων. Οι μαθητές υποχρεούνται να φορούν μάσκες, να τηρούν αποστάσεις, ενώ τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν ανοικτά.

Why Opening Windows Is a Key to Reopening Schools Facebook Twitter
Σχολική αίθουσα προ πανδημίας Πηγή: ΝΥΤ
Why Opening Windows Is a Key to Reopening Schools Facebook Twitter
Σχολική αίθουσα μετά το άνοιγμα των σχολείων Πηγή: ΝΥΤ


Στο υπολογιστικό μοντέλο υπάρχουν εννέα μαθητές σε απόσταση δύο μέτρων με υφασμάτινες μάσκες. Με όλα τα παράθυρα κλειστά ο εξαερισμός της αίθουσας είναι ανεπαρκής. Οι μαθητές φορούν μάσκες αλλά ο αέρας που εκπνέουν εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αίθουσα. Περίπου το 3% του αέρα που εισπνέει κάθε άτομο στην αίθουσα, τον έχει εκπνεύσει πρώτα κάποιος άλλος. Στην υπόθεση εργασίας ένας μαθητής είναι ασυμπτωματικός. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα αναπτύχθηκαν τρία σενάρια .

Σενάριο 01: Κλειστά παράθυρα


Στο πρώτο σενάριο ένας μαθητής είναι ασυμπτωματικός φορέας και τα παράθυρα είναι κλειστά. Οι γραμμές καταγράφουν την ανάσα του καθώς αρχίζει να διασπείρει μολυσμένα αερολύματα στην αίθουσα.

Μέσα σε σύντομο διάστημα η αίθουσα αγγίζει το μέγιστο επίπεδο μόλυνσης. Με ελάχιστο αέρα να εισέρχεται στο χώρο, τα μολυσμένα αερολύματα διασπείρονται στην αίθουσα.
 

Why Opening Windows Is a Key to Reopening Schools Facebook Twitter
Σενάριο 01: Κλειστά παράθυρα και ένας ασυμπτωματικός μαθητής Πηγή: ΝΥΤ

 

Σενάριο 02:  Ανοικτά τα παράθυρα

Ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλός εξαερισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός και πρακτικός τρόπος να καθαρίσει ένας χώρος από μολυσμένα αερολύματα. Το Χάρβαρντ προτείνει τον εξαερισμό των αιθουσών 4 - 6 φορές την ώρα. Οι Αρχές της Νέας Υόρκης ζητούν να παραμένει τουλάχιστον ένα παράθυρο ανοικτό στις σχολικές αίθουσες.

Τι συμβαίνει όταν ένα παράθυρο είναι ανοικτό; Ο αέρας από το ανοικτό παράθυρο διαλύει τα μολυσμένα αερολύματα καθώς κινούνται μέσα στη σχολική αίθουσα. Με μόνο ένα παράθυρο ανοικτό ο αέρας στην αίθουσα στη συγκεκριμένη προσομοίωση ανανεώθηκε τέσσερις φορές, βάσει συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών.
 

Why Opening Windows Is a Key to Reopening Schools Facebook Twitter
Σενάριο 02: Ανοικτά παράθυρα και ένας ασυμπτωματικός μαθητής Πηγή: ΝΥΤ

 

Σενάριο 03: Ανεμιστήρας και κλιματιστικό με φίλτρο HEPA

Αν προστεθούν στα μέτρα μια συσκευή καθαρισμού αέρα με φίλτρο HEPA κι ένα κλιματιστικό που θα φέρνει φρέσκο αέρα στην αίθουσα, τότε η αυξημένη ροή αέρα σε συνδυασμό με το φιλτράρισμά του βοηθούν στην περαιτέρω διάλυση των μολυσμένων αερολυμάτων κατά τη διασπορά τους.


Why Opening Windows Is a Key to Reopening Schools Facebook Twitter
Σενάριο 03: Ανοικτά παράθυρα, εξαερισμός και ένας ασυμπτωματικός μαθητής Πηγή: ΝΥΤ

 

Σημειώνεται πως οι προσομοιώσεις αυτές προσφέρουν παραδείγματα βάσει συγκεκριμένων δεδομένων, δείχνουν όμως πώς ο επαρκής εξαερισμός των αιθουσών και το φιλτράρισμα του αέρα μπορούν να αποδώσουν συνδυαστικά με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM