Ελέφαντες στην Κένυα αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή, τα αβοκάντο

Ελέφαντες στην Κένυα αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή, τα αβοκάντο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ελέφαντες στην Κένυα είναι αντιμέτωποι με μία νέα, απρόσμενη, απειλή: τα αβοκάντο.

 

«Μάχη» έχει ξεσπάσει για μια φάρμα αβοκάντο 730 στρεμμάτων κοντά στο εθνικό πάρκο Amboseli, όπου ζουν ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα.



Οι επικριτές της φάρμας τονίζουν ότι αυτή εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ελεφάντων, όπως και ότι πάει κόντρα στους παραδοσιακούς τρόπους εκμετάλλευσης της γης στην περιοχή. Από την πλευρά της η εταιρεία πίσω από τη φάρμα υποστηρίζει ότι δεν απειλεί τα άγρια ζώα, όπως και ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας- για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάγκη- σε ανεκμετάλλευτη γη.

 

Η Κένυα είναι σημαντική παραγωγός χώρα σε ό,τι αφορά το αβοκάντο και οι εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί. Ήδη, η Κένυα είναι ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, ενώ οι εξαγωγές αβοκάντο αυξήθηκαν κατά 33%, φτάνοντας τα 107 εκατομμύρια ευρώ, τη χρονιά που έκλεισε τον Οκτώβριο του 2020.



Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η εταιρεία KiliAvo Fresh πήρε άδεια από την εθνική αρχή διαχείρισης περιβάλλοντος, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική της φάρμα αβοκάντο σε γη που αγόρασε από Μασάι.

 

Η έκταση καθαρίστηκε και περιφράχτηκε, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ιδιοκτητών γειτονικών εκτάσεων αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι η καλλιέργεια ευρείας έκτασης απαγορεύεται σε αυτή την περιοχή.



Τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πιέσεις για ανάκληση της άδειας, η εθνική αρχή διαχείρισης περιβάλλοντος ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει τις εργασίες στη φάρμα. Η KiliAvo Fresh προσέφυγε σε αρμόδιο δικαστήριο και η υπόθεση εκκρεμεί.



Στο μεταξύ, οι εργασίες στη φάρμα συνεχίζονται. Εργάτες τοποθέτησαν γραμμές άρδευσης και όργωσαν τη γη. Ο Τζερεμάια Σουάκα Σαλάς, μέτοχος της εταιρείας και διαχειριστής της φάρμας, δηλώνει ότι αυτή έσωσε πολλούς που απασχολούνταν στον τουρισμό, οι οποίοι έμειναν άνεργοι λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στην περιοχή υπάρχει χώρος και για τις δύο βιομηχανίες.

 

«Είμαι υπέρ της συνύπαρξης με τα άγρια ζώα και υπέρ του να έχουμε μία άλλη πηγή εισοδήματος», συμπλήρωσε.

 

Όμως, ιδιοκτήτες διπλανών εκτάσεων και ειδικοί για τα άγρια ζώα λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη. Ήδη ελέφαντες έχουν πέσει στον ηλεκτροφόρο φράχτη της φάρμας. Μια απόδειξη ότι εμποδίζει τις διαδρομές που ακολουθούν περίπου 2.000 ελέφαντες της περιοχής, όταν φεύγουν από το Amboseli και πηγαίνουν σε γειτονικά εδάφη για αναπαραγωγή ή ανεύρεση νερού και τροφής.

 

«Μπορείτε να φανταστείτε να πεθαίνουν από την πείνα ελέφαντες στο Amboseli προκειμένου να μπορούν να φάνε αβοκάντο οι Ευρωπαίοι;», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πάουλα Καχούμπου, επικεφαλής της οργάνωσης Wildlife Direct.

 

Οι επικριτές της φάρμας προειδοποιούν ότι αν επιτραπεί στην εταιρεία να προχωρήσει με τα σχέδιά της, αυτό θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για ένα ήδη πιεσμένο οικοσύστημα, εδάφη του οποίου ήδη εποφθαλμιούν άλλοι επιχειρηματίες για ανάλογες κινήσεις.



Επίσης προειδοποιούν ότι η βιομηχανική άρδευση, ιδιαίτερα για καλλιέργειες που απαιτούν άφθονο νερό όπως το αβοκάντο, θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο οικοσύστημα.

 

Σύμφωνα με την Καχούμπου, η εμπορική γεωργία «έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη για τα ζώα από ότι η λαθροθηρία» και έκανε έκκληση προς τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού να γνωρίζουν τι αγοράζουν. Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός η βρετανική Tesco διέκοψε τις σχέσεις της με μεγάλη φάρμα αβοκάντο στην Κένυα, όταν κατηγορήθηκε για κακοποιήσεις.

 

Με πληροφορίες από AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Περιβάλλον / Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Εκτιμάται πως 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Περιβάλλον / Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022
LIFO NEWSROOM