Έρευνα: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Έρευνα: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας Facebook Twitter
0

Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η σχέση της διατροφής με την πάθηση.

 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για 500.000 ανθρώπους και κατέληξαν ότι η κατανάλωση μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα- ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μια φέτα μπέικον- συνδέεται με 44% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.

 

Επίσης τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να προστατεύει. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν 50 γραμμάρια την ημέρα ήταν 19% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια.

 

«Παγκοσμίως, η συχνότητα της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να διαδραματίζει ρόλο», δήλωσε η Χούιφενγκ Ζανγκ, επικεφαλής της μελέτης. «Η έρευνά μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών», συμπλήρωσε.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα για 500.000 Βρετανούς ηλικίας 40-69 ετών, για να διερευνήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην κατανάλωση διαφορετικών τύπου κρέατος και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Από τους μετέχοντες, οι 2.896 εμφάνισαν την εκφυλιστική πάθηση σε μια περίοδο 8 ετών.

 

Αυτοί οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές ήταν μεγαλύτεροι, με μεγαλύτερη οικονομική στέρηση, χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, πιο πιθανό να καπνίζουν, λιγότερο σωματικά δραστήριοι, περισσότερο πιθανό να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού ή άνοιας στην οικογένεια όπως και πιο πιθανό να έχουν το γονίδιο APOE που έχει σχετιστεί με την άνοια.

 

Για κάποιους ανθρώπους είναι 3-6 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια εξαιτίας γενετικών παραγόντων, αλλά τα ευρήματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι ίδιοι, είτε κάποιος έχει γενετική προδιάθεση εμφάνισης της νόσου είτε όχι.

 

Η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί και παλιότερα με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας για την εξέταση της σύνδεσης συγκεκριμένων τύπων κρέατος και ποσοτήτων με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιτ, που επέβλεψε την έρευνα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα. «Δεν επιβεβαιώνουμε κάτι, πρόκειται για μια υπόθεση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.



Η ίδια επεσήμανε ότι ακόμη κι αν αποδεικνυόταν μια σχέση με το επεξεργασμένο κρέας, η αύξηση του απόλυτου κινδύνου θα ήταν μικρή.

 

Ο Κλάιβ Μπάλαρντ, εκτελεστικός κοσμήτορας φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Έξετερ επεσήμανε ότι μια αδυναμία της έρευνας αυτής ήταν ο σχετικά μικρός αριθμός ατόμων που εμφάνισαν άνοια.

 

«Παρότι η έρευνα είναι σημαντική όταν θα είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τα αποτελέσματα πολλαπλών μελετών, σαφώς δεν θα πρέπει να υπερ-ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα, καθώς η έρευνα είναι μικρή για δουλειά αυτού του τύπου», δήλωσε και συμπλήρωσε:

 

«Δεν πρέπει να υποθέσουμε από αυτή την έρευνα ότι μαι φέτα μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 44%. Αυτό, απλά, είναι αδύνατο να αποδειχθεί σε μια μελέτη όπως αυτή».

 

Με πληροφορίες από Times

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM