Έρευνα: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ίσως αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Έρευνα: Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας Facebook Twitter
0

Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η σχέση της διατροφής με την πάθηση.

 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για 500.000 ανθρώπους και κατέληξαν ότι η κατανάλωση μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα- ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μια φέτα μπέικον- συνδέεται με 44% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.

 

Επίσης τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να προστατεύει. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν 50 γραμμάρια την ημέρα ήταν 19% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια.

 

«Παγκοσμίως, η συχνότητα της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να διαδραματίζει ρόλο», δήλωσε η Χούιφενγκ Ζανγκ, επικεφαλής της μελέτης. «Η έρευνά μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών», συμπλήρωσε.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα για 500.000 Βρετανούς ηλικίας 40-69 ετών, για να διερευνήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην κατανάλωση διαφορετικών τύπου κρέατος και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Από τους μετέχοντες, οι 2.896 εμφάνισαν την εκφυλιστική πάθηση σε μια περίοδο 8 ετών.

 

Αυτοί οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές ήταν μεγαλύτεροι, με μεγαλύτερη οικονομική στέρηση, χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, πιο πιθανό να καπνίζουν, λιγότερο σωματικά δραστήριοι, περισσότερο πιθανό να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού ή άνοιας στην οικογένεια όπως και πιο πιθανό να έχουν το γονίδιο APOE που έχει σχετιστεί με την άνοια.

 

Για κάποιους ανθρώπους είναι 3-6 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια εξαιτίας γενετικών παραγόντων, αλλά τα ευρήματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι ίδιοι, είτε κάποιος έχει γενετική προδιάθεση εμφάνισης της νόσου είτε όχι.

 

Η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί και παλιότερα με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας για την εξέταση της σύνδεσης συγκεκριμένων τύπων κρέατος και ποσοτήτων με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιτ, που επέβλεψε την έρευνα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα. «Δεν επιβεβαιώνουμε κάτι, πρόκειται για μια υπόθεση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.



Η ίδια επεσήμανε ότι ακόμη κι αν αποδεικνυόταν μια σχέση με το επεξεργασμένο κρέας, η αύξηση του απόλυτου κινδύνου θα ήταν μικρή.

 

Ο Κλάιβ Μπάλαρντ, εκτελεστικός κοσμήτορας φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Έξετερ επεσήμανε ότι μια αδυναμία της έρευνας αυτής ήταν ο σχετικά μικρός αριθμός ατόμων που εμφάνισαν άνοια.

 

«Παρότι η έρευνα είναι σημαντική όταν θα είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τα αποτελέσματα πολλαπλών μελετών, σαφώς δεν θα πρέπει να υπερ-ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα, καθώς η έρευνα είναι μικρή για δουλειά αυτού του τύπου», δήλωσε και συμπλήρωσε:

 

«Δεν πρέπει να υποθέσουμε από αυτή την έρευνα ότι μαι φέτα μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 44%. Αυτό, απλά, είναι αδύνατο να αποδειχθεί σε μια μελέτη όπως αυτή».

 

Με πληροφορίες από Times

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM