Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής «φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας» στους πλούσιους, που κέρδισαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ακραία ανισότητα ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια πηγαίνουν εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων στον κόσμο κατά το προηγούμενο έτος».
«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να εξετάσουν την επιβολή φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε όσους έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες», είπε.
Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλούσιων εθνών και των μεγάλων αναδυόμενων δυνάμεων πρέπει να επεκτείνει την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2022 και να την παρατείνει για να βοηθήσει τόσο τις αναπτυσσόμενες, όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες, να ανακάμψουν από την πανδημία.
«Αλλά πρέπει να υπερβούμε την ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Γκουτέρες. «Πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή στρατηγική χρέους για να τερματίσουμε τους θανατηφόρους κύκλους των κυμάτων χρέους, τις παγκόσμιες κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε επίσης το αίτημά του για τη διάθεση εμβολίων COVID-19 σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του COVAX.
«Η προώθηση μιας δίκαιης παγκόσμιας ανταπόκρισης και ανάκαμψης από την πανδημία, υποβάλλει σε δοκιμασία την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, είναι ένα τεστ που έχουμε αποτύχει. Η προσπάθεια εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα», είπε.
Μόνο 10 χώρες σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των παγκόσμιων εμβολιασμών.» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες του Reuters