Ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ως αντίποινα για τη μεγάλη περσινή κυβερνοεπίθεση και για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Μεταξύ των νέων κυρώσεων προβλέπεται η απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών και απαγορεύεται σε αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου. Επίσης επιβάλλονται κυρώσεις σε 6 ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.
Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Μπάιντεν επιτρέπει την επιβολή και νέων κυρώσεων με στόχο «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» σε βάρος της Ρωσίας αν «συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης».
Στους 10 διπλωμάτες που θα απελαθούν από την Ουάσινγκτον περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και για πρώτη φορά κατονομάζεται η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) ως υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση.
Επίσης, κυρώσεις επιβάλλονται σε βάρος 32 οργανισμών και ατόμων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020», για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, σε σύμπραξη με την ΕΕ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Αυστραλία οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 8 άτομα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».
Η κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds
Οι κυρώσεις αυτές αναμένονταν εδώ και εβδομάδες και έρχονται σε μία περίοδο που οι σχέσεις Ουάσινγκτον- Μόσχας είναι ήδη τεταμένες. Πρόκειται για τα πρώτα αντίποινα μετά την περσινή κυβερνοεπίθεση στο λογισμικό της SolarWinds.
Ρώσοι χάκερ εκτιμάται ότι προσέβαλαν με κακόβουλο κώδικα ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται ευρέως, κάτι που τους έδωσε πρόσβαση στα δίκτυα υπουργείων και ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε μια επιχείρηση συγκέντρωσης πληροφοριών.
Από την κυβερνοεπίθεση επηρεάστηκαν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ ακόμη γίνεται αξιολόγηση για το τι πληροφορίες εκλάπησαν από τους χάκερ.
Πέρα από την κυβερνοεπίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν τον προηγούμενο μήνα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε επιχειρήσεις επιρροής προκειμένου να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην εκστρατεία επανεκλογής του. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Ρωσία ή κάποια άλλη πλευρά.
Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία από τον Τζο Μπάιντεν. Τον προηγούμενο μήνα είχαν μπει στη «μαύρη λίστα» επτά αξιωματούχοι και περισσότεροι από 10 κυβερνητικοί οργανισμοί, ως απάντηση στην επίθεση στον Αλεξέι Ναβάλνι και τη φυλάκισή του.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι αμερικανικές ενέργειες θα αλλάξουν τη συμπεριφορά της Μόσχας, από τη στιγμή που τα προηγούμενα μέτρα απέτυχαν να βάλουν ένα τέλος στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.
Η διοίκηση Ομπάμα είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες το 2016, έπειτα από την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Επίσης, παρότι συχνά ο Τραμπ ήταν απρόθυμος να επικρίνει τον Πούτιν, η κυβέρνησή του απέλασε Ρώσους διπλωμάτες το 2018, μετά τη δηλητηρίαση Σκριπάλ στη Βρετανία.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, ΑΠΕ/ AFP