Δικαστήριο στην Αυστραλία έκρινε ότι η Google παραβίασε τον νόμο, παραπλανώντας τους χρήστες συσκευών Android για τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας.
Ο δικαστής Τόμας Θόλεϊ έκρινε ότι η Google παραπλάνησε τους χρήστες συσκευών Android σχετικά με τα δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγονται, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, όταν οι χρήστες δημιουργούσαν έναν νέο λογαριασμό Google, κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας ρύθμισης της συσκευής Android τους, η πλατφόρμα παρουσίαζε εσφαλμένα ότι ότι το «ιστορικό τοποθεσίας» (Location History) ήταν η μόνη ρύθμιση που επηρέαζε το αν η Google θα συγκέντρωνε, θα αποθήκευε ή θα χρησιμοποιούσε προσωπικά δεδομένα για την τοποθεσία τους.
Όμως, η ρύθμιση «δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity) επίσης έδινε στη Google τη δυνατότητα να συγκεντρώσει, αποθηκεύσει και χρησιμοποιήσει τέτοια στοιχεία όταν ήταν ενεργοποιημένη, κάτι που γινόταν αυτόματα.
Επίσης ο δικαστής διαπίστωσε ότι το ίδιο διάστημα όταν οι χρήστες έμπαιναν στο «ιστορικό τοποθεσίας» για να απενεργοποιήσουν τη ρύθμιση, η Google τους παραπλανούσε επειδή δεν τους ενημέρωνε ότι αφήνοντας ενεργοποιημένη τη ρύθμιση «δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» η πλατφόρμα θα συνέχιζε να συλλέγει, να αποθηκεύει και να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα τοποθεσίας.
Παρομοίως, από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2018, όταν οι χρήστες έμπαιναν στη ρύθμιση «Web & App Activity» δεν ενημερώνονταν ότι αυτή ήταν σχετική με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων τοποθεσίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί εν μέρει νίκη για την επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC), η οποία είχε στραφεί κατά της Google από τον Οκτώβριο του 2019 για ευρύτερες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.
«Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για όσους ανησυχούν για τα προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Google και σε άλλους ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραπλανούν τους πελάτες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ACCC, Ροντ Σιμς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Google είναι αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα «πολλών εκατομμυρίων». Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα επιδιώξει να επιβληθούν πρόστιμα έως και 850.000 δολάρια για κάθε παραβίαση.
Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση. «Το δικαστήριο απέρριψε πολλούς από τους ισχυρισμούς της ACCC. Διαφωνούμε με τα υπόλοιπα συμπεράσματα και αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε τις επιλογές μας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής έφεσης», ανέφερε η Google σε ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από AP, AFP