Tα συντρίμμια του μεγαλύτερου κινεζικού πυραύλου, που ήταν ακυβέρνητος πάνω από την Γη, κατέληξαν σήμερα το πρωί στον Ινδικό Ωκεανό, δίνοντας τέλος στα σενάρια και την αγωνία ημερών.
Οι συντεταγμένες που ανακοίνωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα, επικαλούμενα το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούσαν το σημείο πτώσης των αντικειμένων δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων.
Το σημείο όπου θα κατέληγαν τα συντρίμμια του πυραύλου Long March 5B είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας. Ωστόσο, το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.
Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επανείσοδο του πυραύλου πάνω από την Αραβική Χερσόνησο, ωστόσο -όπως είπε- ήταν ασαφές αν τα συντρίμμια κατέληξαν σε γη ή νερό.
«Η ακριβής τοποθεσία της πτώσης και η ακτίνα διασκορπισμού των συντριμμιών παραμένουν άγνωστες προσώρας, δεν θα γνωστοποιηθούν από τη διαστημική διοίκηση των ΗΠΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της.
«Οι διαστημικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την επανείσοδο διαστημικών αντικειμένων για τους ανθρώπους και τις ιδιοκτησίες στη Γη και να μεγιστοποιήσουν τη διαφάνεια σχετικά με τις αποστολές αυτές» τόνισε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, πρώην γερουσιαστής και αστροναύτης. «Είναι σαφές πως η Κίνα απέτυχε να ανταποκριθεί στα πρότυπα υπευθυνότητας σχετικά με τα διαστημικά της συντρίμμια» πρόσθεσε.
Με το μεγαλύτερο μέρος της γήινης επιφάνειας να καλύπτεται από νερό, οι πιθανότητες να καταλήξουν τα διαστημικά συντρίμμια σε κατοικημένη περιοχή ήταν μειωμένες και ακόμη πιο ισχνές οι πιθανότητες να τραυματίσουν κάποιον. Ωστόσο, και μόνο η αβεβαιότητα προκάλεσε την επιφυλακή πολλών χωρών.
«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα και όλα τα διαστημικά έθνη να ενεργούν με υπευθυνότητα και διαφάνεια στο διάστημα, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια, την σταθερότητα, την προστασία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των διαστημικών δραστηριοτήτων» πρόσθεσε ο Νέλσον.
Με πληροφορίες από Guardian