Στο Καλλιμάρμαρο η συλλογή του οίκου Ντιόρ για τα 200 χρόνια της Επανάστασης― Αποκλειστικό

Στο Καλιμάρμαρο η συλλογή του οίκου Ντιορ από Έλληνες δημιουργούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από επίδειξη μόδας του Οίκου Ντιόρ στο Μαρακές το 2020. Φωτό: Getty Images
0

Υπό τον γενικό τίτλο “Dior celebrates Greece” ο Οίκος Dior προτείνει στο ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού ένα πλέγμα εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στην ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους ως ένα γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την Ευρώπη και τη συλλογική μνήμη της Γηραιάς Ηπείρου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να υπογραμμίσει και να προβάλλει σε όλο τον κόσμο, τους πολιτισμικούς, διπλωματικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς Ελλάδας - Γαλλίας στο πέρασμα των αιώνων.

Ο γαλλικός Οίκος υψηλής ραπτικής προτείνει να πραγματοποιήσει στη χώρα μας την παρουσίαση της ειδικής συλλογής Resort 2022 η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και ευρύτερα στην Ελλάδα, που αποτελεί το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού. Οι δημιουργίες που θα παρουσιάσει ο Οίκος θα ραφτούν στην Ελλάδα με ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες, με στόχο να προβάλλουν σε ολόκληρο τον κόσμο τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο των Ελληνίδων και Ελλήνων τεχνιτών και δημιουργών, με τους οποίους θα συνεργαστεί για τη δημιουργία της κολεξιόν.

Μέσα από τη συνεργασία του Οίκου με τους Έλληνες δημιουργούς, που είναι βασικό τμήμα του συνολικού εγχειρήματος, η κολεξιόν Resort 2022 έχει έντονα στοιχεία υφαντικής με αργαλειό και αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δημιουργίες αυτές του Dior θα φέρουν ραμμένη την ετικέτα “Made in Greece” που θα σφραγίζει και την μοναδικότητά τους.

Μέσα από τη συνεργασία του Οίκου με τους Έλληνες δημιουργούς, που είναι βασικό τμήμα του συνολικού εγχειρήματος, η κολεξιόν Resort 2022 έχει έντονα στοιχεία υφαντικής με αργαλειό και αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δημιουργίες αυτές του Dior θα φέρουν ραμμένη την ετικέτα “Made in Greece” που θα σφραγίζει και την μοναδικότητά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση της σύνδεσης του ιστορικού γαλλικού Οίκου με την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας –στο πλαίσιο και της ανάδειξης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς– ξεκίνησε και η συνεργασία με τους Έλληνες τεχνίτες, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. 

Ο Οίκος Dior σχεδιάζει να συγκεντρώσει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στην καρδιά της Αθήνας, το βράδυ της 17ης Ιουνίου, όπου σκοπεύει να παρουσιάσει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο, την ειδική συλλογή που είναι αφιερωμένη στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό κατατέθηκε αίτημα, το οποίο θα εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Dior, οι έννοιες Phos (φως) και Kallos (ομορφιά) που ξεκίνησαν να λάμπουν πριν 2.500 χρόνια στην Αθήνα είναι απόλυτα ταυτισμένες με τις αισθητικές αξίες και την ποιότητα που πρεσβεύει ο Οίκος.

Στο Καλιμάρμαρο η συλλογή του οίκου Ντιορ από Έλληνες δημιουργούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από επίδειξη μόδας του Οίκου Ντιόρ στην Ιταλική πόλη Λέτσε, 2021. Φωτογραφία: Getty Images

Με επίκεντρο το λαμπερό ντεφιλέ μόδας στο Καλλιμάρμαρο, ο Οίκος έχει αιτηθεί να δοθεί άδεια για κάποιες φωτογραφίες με τις δημιουργίες που έχουν ως θέμα την ελληνική κληρονομιά και τον ελληνικό πολιτισμό σε εμβληματικά σημεία, όπως η Ακρόπολη, το Ηρώδειο και ο Ναός του Ηφαίστου, πάντα με σεβασμό στην ιστορικότητα των μνημείων. Το αίτημα θα εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Για την ενδυματολογική ιστορία, υπενθυμίζεται πως 8 φορέματα του Christian Dior είχαν φωτογραφηθεί με φόντο τον Παρθενώνα από τον φακό του ιστορικού φωτογράφου Jean-Pierre Pedrazzini το 1951. Οι φωτογραφίες, για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτημα από τον Οίκο Dior προς το ΚΑΣ, με αναφορά τη φωτογράφιση του ΄51, έχουν ως στόχο την αναβίωση του ιστορικού αυτού γεγονότος που προέβαλε εκείνη την εποχή τη χώρα μας, στο διεθνές ακροατήριο.

Εβδομήντα χρόνια μετά και με τον υψηλότερο σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες, στην ποιότητα και στη χειροτεχνία, ο Οίκος Dior θέλει να επιστρέψει στην Αθήνα και να παρουσιάσει μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με παγκόσμια προβολή μια επετειακή συλλογή εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις προγονικές μας τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία, αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ήταν πάντα στην καρδιά μου», δήλωσε η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Ντιορ , όταν ανακοίνωσε ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα είναι το μέρος στο οποίο θα παρουσιαστεί η νέα κολεξιόν του οίκου.

Η γεννημένη στη Ρώμη, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Γκράτσια Μαρία Τσιούρι , εκτιμά την Αθήνα ως ένα ουσιαστικό και εξαιρετικά εμπνευσμένο λίκνο πολιτισμού, λογοτεχνίας και δημιουργίας σε όλες τις μορφές του. «Από τη μυθολογία έως την «Οδύσσεια» και από την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία έως τις ανεκτίμητες τέχνες, η Αθήνα για μένα αντιπροσωπεύει έναν ονειρεμένο προορισμό για τη διοργάνωση ενός σόου που γιορτάζει, περισσότερο από ποτέ, τη μαγεία και τη μετάδοση πολιτισμών» είπε ανακοινώνοντας την ημερομηνία της διεξαγωγής της εκδήλωσης.

«Είναι μεγάλη τιμή να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα στις 17 Ιουνίου, στην καρδιά μιας πρωτεύουσας τεράστιας ομορφιάς και μέσα από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ανταλλαγών, από χορό έως ντιζάιν, και τις προγονικές δεξιότητες που με συναρπάζουν και τις οποίες θα έχω τη χαρά και το προνόμιο να βάλω στη συλλογή μου », πρόσθεσε η Τσιούρι.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο «αρχιοδοντίατρου» των Φαραώ ηλικίας 4.100 ετών

Ο θάλαμος περιέχει πέτρινο φέρετρο στο οποίο είναι χαραγμένα το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού, στους οποίους περιλαμβάνονται «διευθυντής φαρμακευτικών φυτών» και «αρχιοδοντίατρος»
LIFO NEWSROOM
Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου τα εγκαίνια αντιγράφων του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριό

Πολιτισμός / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ο Οικονομικός απολογισμός για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με τα δύο μοναδικά εκθέματα που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό την κεντρική είσοδο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
LIFO NEWSROOM
Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Πολιτισμός / Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στο World Monuments Watch

Έπειτα από αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 υποψηφιοτήτων, το μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου επιλέχθηκε ως ένα από τα 25 μνημεία σε όλον τον κόσμο που οφείλουν να προστατευθούν και αναδειχθούν
LIFO NEWSROOM
O καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έρχεται στην Ελλάδα

Πολιτισμός / O Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έρχεται στην Ελλάδα

Ο Thomas Jolly στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη
LIFO NEWSROOM
Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Πολιτισμός / Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City»
LIFO NEWSROOM