Τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου έχει θέσει ως επόμενο στόχο η κυβέρνηση, προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας, καθώς ο υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, που ξεπέρασαν χθες τα 2.800, σε συνδυασμό με το αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα, με το σύνολο να ξεπερνά τους 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Από αυτούς, την πρώτη δόση έχουν λάβει πάνω από 2,9 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον 1,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 4.405.000 εμβολιασμούς. 2.837.000 συμπολίτες μας με τουλάχιστον μια δόση, 27% πλέον του πληθυσμού και 1.624.000 συμπολίτες μας και τις δυο δόσεις, ποσοστό 15,5%», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Στις 31 Μαΐου θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς και περισσότεροι από 3.500.000 συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 34% του πληθυσμού μας», πρόσθεσε.
Ανησυχία για την εστίαση και τα «κορωνοπάρτι»
Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός για την πορεία της τήρησης των μέτρων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπενθυμίζει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.
«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.
Το περασμένο Σάββατο -το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες- αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα με τα πρόστιμα να ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, ενώ έγιναν 5 συλλήψεις και 8 επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».
Η παραπάνω εικόνα, μαζί με τα κορωνοπάρτι σε διάφορα σημεία της χώρας συνθέτουν ένα πλαίσιο που προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες αλλά και κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευθεί για εντατικότερους ελέγχους.
Σταθερή αλλά αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ
Θετικός είναι ο αντίκτυπος από την πορεία της πανδημίας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.
Στις ηλικίες 0-17 το 8,1% των κρουσμάτων
Ο αριθμός διαγνωστικών ελέγχων της Τρίτης (22.211 μοριακά και 48.306 rapid τεστ) και οι δηλώσεις αποτελεσμάτων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.220.704) ανέδειξαν ήπια υποχώρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως το 8,1% των διαγνώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 0-17 ετών, με την Αττική να συγκεντρώνει ξανά τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων (1.425) και το κέντρο της Αθήνας να διατηρεί για ακόμα μία ημέρα τα πρωτεία των διαγνώσεων με 451.
Υπό εξέταση τοπικά lockdown
Με τα οριζόντια μέτρα να είναι πλέον εκτός κάδρου, προκρίνεται το σενάριο λήψης αυστηρών μέτρων για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη στην Κάλυμνο καθώς τα τοπικά lockdown -ειδικά στα νησιά- αποκλιμακώνουν γρήγορα την κατάσταση
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται», σημείωσε o καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο», ανέφερε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.