Η Καρόλα Ρακέτε δεν πρόκειται να δικαστεί, όπως αποφάσισε η αρμόδια δικαστικός για τις προκαταρκτικές έρευνες στον Ακράγαντα της Σικελίας.
Η ιταλική δικαιοσύνη ουσιαστικά αποφάνθηκε ότι η νεαρή γερμανίδα, καπετάνισσα του σκάφους Sea Watch 3, δεν θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αντίστασης σε δημόσια αρχή και πρόκληση ζημιάς σε ιταλικό πολεμικό πλοίο.
Στις 29 Ιουνίου του 2019 και παρά την απαγόρευση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ρακέτε μετέφερε στην ξηρά και επέτρεψε να αποβιβαστούν σε 42 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν διασωθεί 17 ημέρες νωρίτερα.
Η δικαστικός του Ακράγαντα κατέστησε σαφές ότι, από την μία η Καρόλα Ρακετε «είχε το χρέος να μεταφέρει τους διασωθέντες σε ασφαλές λιμάνι», ενώ από την άλλη «το ιταλικό πλοιάριο, με το οποίο συγκρούσθηκε πλησιάζοντας στην προκυμαία της Λαμπεντούζα, ανήκε στην οικονομική αστυνομία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολεμικό σκάφος». Όλα αυτά, ενώ στην Ιταλία αυξάνονται οι αφίξεις των «απελπισμένων της θάλασσας», κυρίως στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα.
Ντράγκι: Ανάγκη αναδιανομής προσφύγων στην ΕΕ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να θέσει ανοικτά στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την ανάγκη επιστροφής στην λογική της αναδιανομής των προσφύγων προς όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δε Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε κατέστησε σαφές ότι η χώρα της δεν συμφωνεί με τα όσα προτείνονται από το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Διότι ουσιαστικά εντοπίζει μια επικίνδυνη έλλειψη έμπρακτης αλληλεγγύης.
Σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες αφίξεις μεταναστών από την Τυνησία, η Λαμορτζέζε μετέβη χθες στην Τύνιδα με την Eυρωπαία επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον και μαζί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Τυνησίας συζήτησαν την ανάγκη αύξησης των επαναπατρισμών. Επιπλέον συμφώνησαν να ειδοποιούν άμεσα οι Αρχές της χώρας το ιταλικό λιμενικό για τις αναχωρήσεις των μεταναστών.
«Η Ευρώπη και η Ιταλία, βέβαια, εννοούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Τυνησία στην αντιμετώπιση πολυσύνθετων θεμάτων, όπως το μέλλον των νέων της χώρας, οι οποίοι ελπίζουν -εύλογα- να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες ζωής και εργασίας. ‘Όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με τους Eυρωπαίους συνομήλικούς τους», δήλωσε η Iταλίδα υπουργός Εσωτερικών.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle