Bhukhurah: Το καλοκαίρι που πέθανε μες στον χειμώνα

Bhukhurah: Το καλοκαίρι που πέθανε μες στον χειμώνα Facebook Twitter
Φωτο: Freddie F/LiFO
0

Το Bhukhurah είναι το προσωπικό πρότζεκτ του 28χρονου Χρήστου Μπεκίρη, ο οποίος είναι ήδη γνωστός από τις συνεργασίες του με τους CHICKN και τους Callas. Είναι βασικό μέλος και στα δύο γκρουπ, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δίσκους και μπάντες ως κιθαρίστας (π.χ. Prins Obi & the Dream Warriors), ως παραγωγός (The Model Spy), ως mixing engineer (στη Vassilina) και ως DJ (Complex Shadow, ATH Kids). Δουλεύει επίσης και ως sound designer σε ταινίες/σειρές/σποτ.

Πέρα από αυτά, είναι μια μπάντα μόνος του. Εκτός από κιθάρα και μπάσο, παίζει επίσης πλήκτρα και τύμπανα. Ο Χρήστος ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από 9 χρονών, μαθαίνοντας κιθάρα και μπάσο, και σε μπάντες άρχισε να παίζει από τα 14. 

Πήρε το παρατσούκλι «Μπούκουρας» όταν διάφοροι στα social media μάντευαν λάθος τα φωνήεντα στο επώνυμό του (σ.σ. «μπούκουρα» στα αρβανίτικα είναι ο όμορφος). Η ενασχόλησή του με τόσο διαφορετικού ύφους συγκροτήματα δείχνει και το εύρος των επιρροών του, από τα folk και τα blues των ’60s μέχρι τη Motown, την disco αλλά και το νέο-ψυχεδελικό κύμα «που περνά», όπως λέει, «διάφορες φάσεις εδώ και 15 χρόνια».

Δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί  ακούει και παλιό χιπ χοπ, g-funk, αλλά και μουσικούς όπως o Tyler the Creator, ο Kendrick Lamar και o Travis Scott. Το ίδιο καταλαβαίνει κανείς από το πρώτο δείγμα του επερχόμενου πρώτου του δίσκου.

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει σιγά-σιγά μια στήριξη από την πολιτεία αντίστοιχη έστω με την ελάχιστη στήριξη του κινηματογράφου ή του θεάτρου, επειδή η μουσική στην Ελλάδα δεν είναι μόνο λαϊκά και μπουζουκο-τραπ.

Το κομμάτι «Παράμερα», με τον ανάλαφρο ρομαντισμό που το χαρακτηρίζει, ταιριάζει απόλυτα στο φετινό καλοκαίρι. Το λιτό και σουρεαλιστικό βίντεο περιγράφει την ερωτική ιστορία δυο κοριτσιών, «το συναίσθημα που δημιουργείται όταν συναντάς κάποιο άτομο σε έναν χώρο, νιώθετε ασφάλεια και θέλετε να φύγετε κάπου παράμερα, αλλά και την ανάγκη να φτάσει κανείς στο ιδεατό - φαντασιακό». Στο βίντεο φαίνεται ότι δανείζεται στοιχεία από την κοσμική οπτική του Jodorowsky, ενός από τους αγαπημένους του σκηνοθέτες, μαζί με τον David Lynch.

Έγραψε το κομμάτι μέσα στην καραντίνα και έχει ηχογραφήσει όλα τα όργανα μόνος του. «Η πανδημία θεωρώ ότι αποδυνάμωσε πολύ τη μουσική σκηνή μας, καθώς ο βασικός τρόπος που έτρεχε ήταν τα events» λέει. «Δεν μπορείς να βασιστείς πια σε πωλήσεις δίσκων ή merch, ειδικά όταν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών πωλείται στα live. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει σιγά-σιγά μια στήριξη από την πολιτεία αντίστοιχη έστω με την ελάχιστη στήριξη του κινηματογράφου ή του θεάτρου, επειδή η μουσική στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι μόνο λαϊκά και μπουζουκο-τραπ.

Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν ξέρουν ότι υπάρχει και κάτι άλλο εδώ. Πιστεύω πως έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το “καλό για ελληνικό”, και πως με το πέρας της πανδημίας πρέπει όλοι να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Σίγουρα μου πήρε τις συναυλίες και τα events, αλλά μου έδωσε νέους ανθρώπους και συνεργασίες, όπως και χρόνο για self care και τη δημιουργία του προσωπικού μου project.

Γενικά, βρισκόμαστε ακόμη σε μια παύση παγκοσμίως, καθώς δεν περιοδεύει καμία μπάντα στον πλανήτη. Οι πρώτες ευρωπαϊκές περιοδείες συγκροτημάτων από Ευρώπη και Αμερική έχουν προγραμματιστεί για τέλη 2021 - αρχές 2022. Ας ελπίσουμε πως δεν θα αναβληθούν ξανά, και θα μπορέσουμε σιγά σιγά να ανακάμψουμε!».  

https://www.instagram.com/bhukhurah/

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO /// Φωτο: Freddie F/LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.


 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT