Ζήτημα παραμονή της Ουγγαρία στην ΕΕ έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, μετά την απόφαση Ορμπάν να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τον αντί- ΛΟΑΤΚΙ νόμο.
«Πρέπει να διεξάγουμε δημοψήφισμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δούμε αν θέλουμε ανοχή, είπε ο Ορμπάν στην ΕΕ», σύμφωνα με δήλωση του Jan Asselborn στη γερμανική εβδομαδιαία Der Spiegel, απαντώντας στην πρωτοβουλία του Ούγγρου πρωθυπουργού.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ξεκάθαρο «όχι», δήλωσε ο υπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξη.
Ο Asselborn υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο η διαμάχη για τις διαφορές μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών θα «επιλυθεί επιτέλους».
Ο υπουργός του Λουξεμβούργου αναγνώρισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει εργαλείο που να επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις σε άλλους Ευρωπαίους, αλλά έκρινε ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Στις 24 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει την προβολή υλικού σε ανηλίκους σχετικά με την ομοφυλοφιλία και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε σχολεία ή μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία.
«Για μένα, η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ρούτε στις Βρυξέλλες όταν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, υπέγραψαν επιστολή που απορρίπτει τον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο.
Η απέλαση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν κατοχυρώνεται από τις υπάρχουσες συνθήκες εκτός και αν η κυβέρνηση μιας χώρας απαιτήσει έξοδο από την Ένωση, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δημοψήφισμα πριν από πέντε χρόνια.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με τον αντί - ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.
Η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, κρίνοντας ότι αυτός ο νόμος εισάγει διακρίσεις, κίνησε τις διαδικασίες που προτείνονται σε υπόθεση παραβίασης των αρχών της Ένωσης κατά της Ουγγαρίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και, τελικά, σε οικονομικές κυρώσεις.
Από την επιστροφή του Βίκτορ Ορμπάν στην εξουσία το 2010, η Ουγγαρία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τους πρόσφυγες, τις ΜΚΟ, τα πανεπιστήμια ή τις μειονότητες.
Με πληροφόιρες του Reuters