Χονγκ Κονγκ: 9 χρόνια κάθειρξη στον πρώτο που καταδικάστηκε με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: 9 χρόνια κάθειρξη στον πρώτο κατηγορούμενο με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Σε κάθειρξη 9 ετών, για τρομοκρατικές ενέργειες και υποκίνηση εξέγερσης, καταδικάστηκε ο πρώτος άνθρωπος που κρίθηκε ένοχος στο Χονγκ Κονγκ με βάση τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια. 

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών, ενώ κρατούσε σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. 

Το σύνθημα αυτό «μπορεί να υποκινήσει άλλους σε εξέγερση», έκριναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι τρεις δικαστές, τους οποίους έχει επιλέξει η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, για την εκδίκαση υποθέσεων εθνικής ασφάλειας. 

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν την καταδίκη του 24χρονου, λέγοντας ότι επιβάλλει νέα όρια στην ελευθερία του λόγου, αλλά και το δικαστικό προηγούμενο που δημιουργεί, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την προσωρινή απελευθέρωση του 24χρονου, επικαλούμενο μια πρόβλεψη του νόμου για την εθνική ασφάλεια που ρίχνει το βάρος στον ίδιο τον κατηγορούμενο να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια εάν αφεθεί ελεύθερος. 

Η υπόθεσή του δεν κρίθηκε από σώμα ενόρκων καθώς εκτιμήθηκε ότι «υπάρχει κίνδυνος για την προσωπική ασφάλεια ενόρκων και μελών της οικογένειάς τους ή ότι ίσως επηρεαστεί η δέουσα απονομή της δικαιοσύνης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM