Η περίφημη κολοκύθα της Γιαγόι Κουσάμα παλεύει με τα κύματα μέσα στον ωκεανό

Η κολοκύθα της Γιαγόι Κουσάμα πλέει μέσα στον ωκεανό Facebook Twitter
Όποιος φτάνει στο νησί Ναοσίμα τον υποδεχόταν μια πελώρια κολοκύθα με κουκκίδες της Γιαγόι Κουσάμα. © Benesse House Museum Photographs
0

Θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι που έχει γράψει η τρομερή κυρία της τέχνης, η αειθαλής Γιαγόι Κουσάμα που στις  εννέα δεκαετίες της ζωής της, είναι η πιο αναγνωρίσιμη «γιαγιά» των εικαστικών τεχνών, μία από τις πιο ακριβές εν ζωή εικαστικούς, η γυναίκα που ζει με επιλογή της από το 1977 στην ψυχιατρική κλινική του Τόκιο Seiwa Mental Hospital και βγαίνει μόνο για να φτάσει στο ατελιέ της, λίγα μέτρα πιο μακριά.

Αλλά δεν είναι, είναι μια πραγματικότητα, λίγο περίεργη και λίγο μυθιστορηματική. Η ιστορία αρχίζει όταν ο τυφώνας Λούπιτ έφτασε στη Ναοσίμα, ένα ιαπωνικό νησί που βρίσκεται στην εσωτερική θάλασσα Seto και είναι γνωστό για τα μουσεία και τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις τέχνης. Αλλά παρόλο που πολλά από τα γλυπτά του βρίσκονται μέσα σε μουσεία, το πιο διάσημο αξιοθέατό του, η κολοκύθα της Κουσάμα ήταν εγκατεστημένη στην προβλήτα της Ναοσίμα, το πρώτο έργο που έβλεπαν οι επισκέπτες που έφταναν στα νησιά των τεχνών. Έτσι τα κύματα που δημιούργησε ο τυφώνας παρέσυραν στον ωκεανό το περίφημο γλυπτό, την σιδερένια πουά πελώρια κολοκύθα.

Ευτυχώς, το έργο ανακτήθηκε. Τα πλάνα στο βίντεο δείχνουν το γλυπτό να ανατρέπεται από τα κύματα τη Δευτέρα, με τουλάχιστον μία ορατή ρωγμή. Η Benesse Art Site, η οργάνωση που συντηρεί και φροντίζει το έργο, όπως και όλα στην περιοχή των ησιών της τέχνης επιβεβαίωσε ότι το γλυπτό είχε υποστεί ζημιά, αλλά ότι όντως μπορεί να αποκατασταθεί.

Παρά τo ευτυχισμένο τέλος της ιστορίας, οι λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο έχουν ανησυχήσει, βλέποντας το βίντεο. Όταν είχαν εκδοθεί προηγούμενες προειδοποιήσεις για τυφώνα, το προσωπικό του Benesse Art Site είχε το χρόνο να αφαιρέσει προσωρινά το έργο, σύμφωνα με την Washington Post. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται ότι η δύναμη της καταιγίδας προχώρησε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Περισσότερα από 33.000 άτομα εκκένωσαν τα σπίτια τους  όταν η καταιγίδα έφτασε στην Κίνα. Φάνηκε να εξασθενεί στο επίπεδο του κυκλώνα μόλις έφτασε στην Ιαπωνία.

Η κολοκύθα - η οποία έχει πλάτος πάνω από οκτώ πόδια - εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην προβλήτα το 1994. Εκείνη την εποχή ήταν το πρώτο υπαίθριο έργο της Κουσάμα. Έκτοτε, η δημοτικότητα των χαρούμενων γλυπτών- κολοκύθες της αυξήθηκε, όπως και η ζήτηση για τις εγκαταστάσεις της σε ανοιχτούς χώρους. Επί του παρόντος, στη Κουσάμα είναι αφιερωμένη μια μεγάλη έκθεση στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, όπου οι πολύχρωμες δημιουργίες της είναι εκτεθειμένες μέσα στη λαμπρότητά τους μέσα στο γκαζόν και στα παρτέρια.

Το 2017, μια κίτρινη κολοκύθα της Κουσάμα  υπέστη ζημιά όταν ένας επισκέπτης σκόνταψε σε μια εγκατάσταση στα περίφημα δωμάτια στο Μουσείο Hirshhorn ενώ προσπαθούσε να βγάλει μια selfie. Ωστόσο, ο κίνδυνος που προκαλείται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ανησυχητικό είδος του 21ου-πρώτου αιώνα.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM