Οι κάτοικοι της Καμπούλ ξεμένουν από μετρητά και παλεύουν με την αύξηση τιμών- Μεγάλες ουρές στις τράπεζες

Οι κάτοικοι της Καμπούλ ξεμένουν από μετρητά και παλεύουν με την αύξηση τιμών Facebook Twitter
Αφγανοί σχημάτισαν σήμερα τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες στην Καμπούλ. EPA/AKHTER GULFAM
0

Οι Αφγανοί παλεύουν να βρουν μετρητά για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, που γίνονται ολοένα και πιο ακριβά καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστού από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία. 

Οι Ταλιμπάν, που είδαν να περιορίζονται πολλές κεντρικές πηγές εθνικού εισοδήματος, έχουν απαγόρευσαν πλέον στους πολίτες να μεταφέρουν δολάρια από το Αφγανιστάν.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντεκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσουν τους Αφγανούς από τη μεταφορά δολαρίων «αεροπορικώς ή από ξηράς» και θα κατασχέσουν τους λογαριασμούς.

Πολλά ΑΤΜ είναι άδεια στην πρωτεύουσα, και ο κόσμος χρειάστηκε να περιμένει ώρες προκειμένου να βγάλουν χρήματα τις τελευταίες ημέρες.

Κάποιοι κάτοικοι της Καμπούλ δήλωσαν στην Washington Post ότι μπορούσαν να βρουν μόνο ένα ανοιχτό ΑΤΜ το πρωί της Τετάρτης. «Τους τελειώνουν τα μετρητά και όλοι περιμένουν να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες», δήλωσε ένας γιατρός στην πρωτεύουσα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το πρωί της Τετάρτης, αφότου οι Ταλιμπάν διέταξαν τις τράπεζες να ανοίξουν ξανά για πρώτη φορά μετά την επάνοδό τους στα μέσα Αυγούστου, κάτοικοι δήλωσαν ότι οι περισσότερες πόρτες των τραπεζών παρέμειναν κλειστές.

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από κάποιες τράπεζες, αλλά δεν διευκρινίστηκε εάν όντως άνοιξαν τις πόρτες τους ή αν αφορά μόνο την πρόσβαση σε ΑΤΜ.

«Δεν έχουμε λάβει αναφορές για άνοιγμα των τραπεζών, αλλά όλα θα είναι φυσιολογικά σύντομα για να σταματήσουν οι ανησυχίες», δήλωσε νωρίτερα από την Καμπούλ ο Μπιλάλ Καρίμι, βοηθός του εκπροσώπου των Ταλιμπάν.

Ωστόσο η αύξηση τιμών, οι κλειστές επιχειρήσεις και η αναζήτηση για μετρητά έχουν εντείνει την αβεβαιότητα στην πόλη. Το εγχώριο νόμισμα έχει καταρρεύσει από τότε που οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την ταχεία επέλασή τους εν μέσω της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού.

Μια άλλη κάτοικος, παρακολουθώντας από το σπίτι τις τιμές βασικών αγαθών, όπως το αλεύρι και το ρύζι, δήλωσε ανήσυχη. «Χρειαζόμαστε να επιστρέψει σύντομα η καθημερινή ρουτίνα μας. Διαφορετικά, θα υπάρξουν πιο σοβαρές ανησυχίες».

Το Αφγανιστάν ήταν ήδη μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική βοήθεια, που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι πέρυσι αποτελούσε περίπου το 43% μιας οικονομίας, η οποία πλήττεται από δεκαετίες συγκρούσεων. Αυτή η βοήθεια βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο.

Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο της επιστροφής των Ταλιμπάν, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε σήμερα τη χρηματοδότηση για έργα στο Αφγανιστάν- έως και 30% του προϋπολογισμού της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέκοψε επίσης την πρόσβαση στα δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΗΠΑ.

Οι υπηρεσίες μεταφοράς εμβασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Western Union, έχουν επίσης αναστείλει τη λειτουργία τους, επηρεάζοντας τη ζωτική ροή χρημάτων από Αφγανούς στο εξωτερικό.

Οι Ταλιμπάν μαχητές φέρεται να κάλεσαν μερικούς άνδρες υπαλλήλους στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν να επιστρέψουν στη δουλειά αυτή την εβδομάδα, καθώς αυξάνεται το κύμα εκτοπισμού στο εσωτερικό της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα με πτήσεις εκκένωσης των ΗΠΑ.

Ο Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος Τύπου, εξέφρασε χθες ανησυχείς ότι οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που φεύγουν είναι απαραίτητοι για την οικονομία. «Χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία τους», είπε.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM