Ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο είναι το Αφγανιστάν, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Σύμφωνα με το UNODC, η συγκομιδή του οπίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ χαρακτηριστικές της εικόνας είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν στο 2018, όταν η παραγωγή συνέβαλε στο 11% της οικονομίας της χώρας.
«Θα μηδενίσουμε την καλλιέργεια οπίου»
«Όταν ήμασταν στην εξουσία πριν, δεν υπήρχε παραγωγή ναρκωτικών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως θα μηδενίσουν την καλλιέργεια οπίου και ότι δεν θα υπάρξει λαθρεμπόριο, όπως αναφέρει το BBC.
Το ρεκόρ των Ταλιμπάν
Στην αρχή, η καλλιέργεια αυξήθηκε σημαντικά υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν - από περίπου 41.000 εκτάρια το 1998, σε περισσότερα από 64.000 το 2000, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια γινόταν στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, η οποία αντιπροσώπευε το 39% της παγκόσμιας παράνομης παραγωγής οπίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, τον Ιούλιο του 2000 οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια σε περιοχές που είχαν τον έλεγχο.
Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση των κατασχέσεων οπίου και ηρωίνης παγκοσμίως το 2001 και το 2002. Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει.
Παρόλο που υπήρχε καλλιέργεια σε περιοχές που ελέγχονταν μέχρι πρόσφατα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η περισσότερη καλλιέργεια παπαρούνας συγκεντρώθηκε σε περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαρχία Χελμάντ, όπου το 2020 όταν πήραν τον έλεγχο οι Ταλιμπάν, συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη έκταση γης που χρησιμοποιήθηκε για καλλιέργεια παπαρούνας.
Πώς βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν από την καλλιέργεια οπίου
Στο Αφγανιστάν μία σημαντική πηγή απασχόλησης αποτελεί η καλλιέργεια οπίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το 2019 η συγκομιδή του οπίου απασχολούσε περίπου 120.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ταλιμπάν κερδίζουν μέσω φόρων στην καλλιέργεια οπίου. Παράλληλα, μέσω της μεταποίησης και της εμπορίας. Μάλιστα, πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι εισπράττεται 10% φόρος καλλιέργειας από τους καλλιεργητές οπίου. Την ίδια στιγμή, εισπράττονται φόροι από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, καθώς και από τους εμπόρους που διακινούν λαθραία ναρκωτικά.
Οι εκτιμήσεις για το ετήσιο μερίδιο των Ταλιμπάν στη διακίνηση ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια.
Το εμπόριο ναρκωτικών αντιπροσωπεύει έως και το 60% των ετήσιων εσόδων των Ταλιμπάν, λέει ο Αμερικανός διοικητής στρατηγός John Nicholson στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή για την Αφγανική Ανασυγκρότηση (Sigar).
Ωστόσο, μερίδα ειδικών φαίνεται να αμφισβητεί αυτό τον αριθμό των παράνομων κερδών.
Πού καταλήγουν τα ναρκωτικά
Το 95% της αγοράς στην Ευρώπη αποτελεί η ηρωίνη που παράγεται από όπιο στο Αφγανιστάν.
Στις ΗΠΑ, μόνο το 1% της προμήθειας ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης των Ναρκωτικών των ΗΠΑ. Τα περισσότερα προέρχονται από το Μεξικό.
Με πληροφορίες από BBC