Αφγανιστάν: Πρώην κρατούμενοι κυνηγούν τις γυναίκες δικαστές που τους έστειλαν στη φυλακή

Αφγανιστάν: Πρώην κρατούμενοι κυνηγούν τις γυναίκες δικαστές που τους είχαν στείλει στη φυλακή Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Ασφαλής πλέον στην Ευρώπη, έπειτα από τη διαφυγή της από την Καμπούλ, μία Αφγανή δικαστής περιγράφει πώς την κυνήγησαν άνδρες τους οποίους κάποτε εκείνη είχε στείλει στη φυλακή και τώρα έχουν απελευθερωθεί από τους Ταλιμπάν που πήραν την εξουσία. 

«Τέσσερα ή πέντε μέλη των Ταλιμπάν ήρθαν και ρώτησαν τους ανθρώπους στο σπίτι μου “Πού είναι αυτή η δικαστής;” Ήταν άνθρωποι τους οποίους είχα στείλει στη φυλακή», δήλωσε στο Reuters, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά της. 

Το Αφγανιστάν έχει περίπου 250 γυναίκες δικαστικούς. Λίγες κατάφεραν να διαφύγουν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι περισσότερες ακόμη προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναφέρουν ξένοι συνάδελφοί τους και ακτιβιστές, που έχουν στήσει δίκτυα που εργάζονται αδιάκοπα για να τις βοηθήσουν να φύγουν. 

Οι Ταλιμπάν, σε ανακοινώσεις που έκαναν λίγο μετά την κατάληψη της Καμπούλ, δήλωσαν ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Επίσης, ανέφεραν ότι θα τους επιτραπεί να εργαστούν σε σημαντικούς τομείς της κοινωνίας. Αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Όμως, οι δυτικές δυνάμεις έχουν τονίσει ότι περιμένουν να δουν πράξεις- όχι μόνο υποσχέσεις- από τους Ταλιμπάν, για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Γυναίκες που εργάζονται στη Δικαιοσύνη έχουν μπει στο στόχαστρο και στο παρελθόν στο Αφγανιστάν. Δύο γυναίκες δικαστικοί δολοφονήθηκαν από άγνωστους ενόπλους τον Ιανουάριο. Τότε, οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει ότι δεν εμπλέκονται στην υπόθεση. 

«Σε πραγματικό κίνδυνιο οι ζωές τους»

Τώρα, οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει φυλακισμένους σε όλη τη χώρα, κάτι που «βάζει σε πραγματικό κίνδυνο τις ζωές των γυναικών δικαστών», δήλωσε η Αφγανή δικαστικός που μίλησε στο Reuters. 

Η δικαστής παραμένει σε επαφή με συναδέλφους της στο Αφγανιστάν. «Τα μηνύματά τους είναι γεμάτα φόβο και απόλυτο τρόπο. Μου λένε ότι αν δεν τις διασώσουν, οι ζωές τους είναι σε άμεσο κίνδυνο», τόνισε. 

Εκείνη κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα με τη βοήθεια συλλογικότητας εθελοντών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ξένους συναδέλφους της από τη Διεθνή Ένωση Γυναικών Δικαστών. 

Εκτός από τις δικαστικούς, στο στόχαστρο των Ταλιμπάν μπορεί να είναι περίπου χίλιες γυναίκες που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε η Χόρια Μοσαντίκ, Αφγανή ακτιβίστρια. Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι «διατυπώνουν απειλές για γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικούς, λέγοντας “θα σας κυνηγήσουμε”», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 


Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, δήλωσε ότι το Λονδίνο απομάκρυνε από το Αφγανιστάν εννέα γυναίκες δικαστικούς και πως εργάζεται για να παρέχει ασφαλή έξοδο σε περισσότερους «πολύ ευάλωτους ανθρώπους». 

«Πολλοί από αυτές τις δικαστικούς ήταν υπεύθυνες για την εφαρμογή του νόμου και αρκετά δίκαια φοβούνται για τις συνέπειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τώρα, με την άνοδο των Ταλιμπάν», συμπλήρωσε. 

Όμως, ακτιβιστές που εμπλέκονται στην προσπάθεια διάσωσης γυναικών δικαστών κατηγορούν τις δυτικές χώρες ότι δεν έκαναν τη δική τους απομάκρυνση προτεραιότητα, στο χάος μετά την πτώση της Καμπούλ. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM