ΚΙΝΗΣΗ

«Το μυστηριώδες σύνδρομο της Αβάνας δεν έχει αποδειχτεί», λένε Κουβανοί επιστήμονες

«Το μυστηριώδες σύνδρομο της Αβάνας δεν έχει αποδειχτεί», λένε Κουβανοί επιστήμονες Facebook Twitter
Unsplash
0

Το «σύνδρομο της Αβάνας», η μυστηριώδης νόσος που έπληξε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα και σε άλλες χώρες, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, σύμφωνα με μια ομάδα Κουβανών ερευνητών.

«Συμπεραίνουμε ότι η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, σε καμία από τις συνιστώσες της και ότι δεν επιβίωσε παρά μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης» υποστηρίζουν οι 16 ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας (ACC) στην επίσημη έκθεσή τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Cubadebate.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένα επιστημονικά άρθρα έγινε αποδεκτό «ως αξίωμα» ότι υπήρξαν επιθέσεις στην Αβάνα εναντίον Αμερικανών διπλωματών και οι θεωρίες βασίστηκαν σε αυτήν την ιδέα. «Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά» τη δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών για τους ασθενείς «δεν υπάρχει καμία απόδειξη για επιθέσεις», επισημαίνουν.

«Ούτε η κουβανική αστυνομία, ούτε το FBI, ούτε η βασιλική έφιππη αστυνομία του Καναδά ανακάλυψαν αποδείξεις για επιθέσεις εναντίον διπλωματών στην Αβάνα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες», επιμένουν.

Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Κούβα άρχισαν να αναφέρουν διάφορα συμπτώματα από το 2016 και μετά. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, μέλη των οικογενειών τους αλλά και Καναδοί διπλωμάτες έπεσαν θύματα αυτού του «συνδρόμου» από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018.

Εκείνη τη χρονιά, παρόμοια συμπτώματα εμφάνισαν καμιά δεκαριά Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν, ακόμη και στην Ουάσινγκτον.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν συμπτώματα όπως ιλίγγους, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, ακούσιες κινήσεις των ματιών, αλλά και άγχος, ευερεθιστότητα και «διανοητική ομίχλη», όπως την αποκαλούσαν. Από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκεφαλικές βλάβες.

Η κουβανική κυβέρνηση, η οποία ερεύνησε το θέμα, απέρριψε πολλές φορές τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον. Οι εικασίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών απέδιδε τα συμπτώματα σε ενέργεια κατευθυνόμενων ραδιοκυμάτων.

Οι επιστήμονες της ACC όμως επιμένουν ότι «καμία γνωστή μορφή ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές εγκεφαλικές βλάβες (με ακρίβεια ακτίνας λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονταν στα υποτιθέμενα συμβάντα της Αβάνας». Η ACC «είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της αν εμφανιστούν νέες αποδείξεις», καταλήγουν οι Κουβανοί ερευνητές.

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM