To Noma, το διεθνώς αναγνωρισμένο εστιατόριο στην Κοπεγχάγη με σεφ τον διάσημο René Redzepi, βρέθηκε για άλλη μια φορά στην κορυφή της περίοπτης λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2021.
Το σκανδιναβικό εστιατόριο τιμήθηκε με τον βαρύτιμο τίτλο, μετά από απόφαση μιας υψηλού κύρους επιτροπής 1000 ατόμων, αποτελούμενης από σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων, κριτικών γεύσης.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που το εστιατόριο κερδίζει την ιδιαίτερη αυτή τιμή: Και το 2010, 2011, 2012 και 2014 βραβεύτηκε ως το καλύτερο του κόσμου.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, είχε βραβευτεί με το τρίτο αστέρι Michelin, με το μενού του να δέχεται άλλη μία σημαντική, οικουμενική και αδιαμφισβήτητη αναγνώριση.
«Χαρά, ανακούφιση, ολοκλήρωση» έγραφε η ανάρτηση του εστιατορίου στο Facebook, με μια εικόνα ευτυχίας των συντελεστών.
Όμως, τι κάνει τόσο θεαματικά γευστικό το Noma; Τα τοπικά και εποχικά υλικά υψηλής ποιότητας που ποικίλλουν αναλόγως εποχής και μέρους διακομιδής.
«Να περιμένετε πολλά συντηρημένες πρασινάδες και λουλούδια που συλλέξαμε το καλοκαίρι, μαζί με μανιτάρια, μούρα και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει το δάσος» εξηγούν οι υπεύθυνοι του εστιατορίου στους επίδοξους επισκέπτες τους.
Αν κάποιος το επισκεφτεί τον Ιανουάριο, τα πιάτα θα είναι εστιασμένα στα θαλασσινά και τα φύκια που ευδοκιμούν στα αρκτικά νερά. Το καλοκαίρι, το μενού αλλάζει και αποτελείται από τα λαχανικά, τους καρπούς και τις ρίζες που αφθονούν.
«Μια επίσκεψη στο Noma δεν είναι ποτέ η ίδια, με τον Ρετζέπι και την ομάδα του να αναζητούν διαρκώς απρόσμενα υλικά που τα μετατρέπουν σε πανέμορφα πιάτα. Τα highlights της προηγούμενης σεζόν περιλάμβαναν ένα πρωτοποριακό χορτοφαγικό σαουάρμα με σελινόριζα, ένα πιάτο πάπιας, με κομμάτια ποδιού, μυαλού και καρδιάς σερβιρισμένα με νύχι, πούπουλο και ράμφος, καθώς και ένα γλυκό κρέας καβουριού πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί σε σχήμα καβουριού» αναφέρει μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα με τα 50 κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο.
Για μια θέση στα λιγοστά τραπέζια του είναι απαραίτητη η προπληρωμένη κράτηση, για την οποία υπάρχουν συνήθως μήνες αναμονής, και κοστίζει περίπου 400 ευρώ.
Η ονομασία τού εστιατορίου προκύπτει από τη σύντμηση των δανέζικων λέξεων "nordisk" και "mad" (τροφή). Το εστιατόριο άνοιξε για πρώτη φορά το 2003 και γρήγορα έγινε γνωστό για την ευρηματικότητα στο μενού και ως «πρέσβης» σκανδιναβικής γαστρονομίας στον κόσμο.
Εκτός από τη λεπτή απόλαυση που προσφέρει στους κατά καιρούς πελάτες του, όμως, άλλη μια επιτυχία του Noma είναι πως έχει συμβάλει στην διάδοση της σκανδιναβικής διατροφής που φαίνεται να βρίσκει τη θέση της στον κόσμο.
Μάλιστα, στη φετινή λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια, φιγουράρει στη δεύτερη θέση άλλο ένα δανέζικο εστιατόριο, το Geranium, με τον σεφ του Ronni Vexøe Mortensen να κερδίζει μόλις την περασμένη εβδομάδα τη δεύτερη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Bocuse d'Or.