Η φαρμακοβιομηχανία CureVac εγκαταλείπει το πρώτο υποψήφιο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα και θα επικεντρωθεί στη συνεργασία της με την GSK για την ανάπτυξη βελτιωμένης τεχνολογίας εμβολίου mRNA.
Η CureVac δήλωσε ότι παραιτείται από την αίτησή της για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το πρώτο της υποψήφιο εμβόλιο για τον COVID-19, το CVnCoV, καθώς οι δοκιμές στο τελευταίο στάδιο απέδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα τον Ιούνιο. Η αποτελεσματικότητά του ανήλθε στο 47%.
Η κίνηση αυτή επιτρέπει μεταξύ άλλων, στην εταιρεία να επικεντρωθεί στον αγώνα για νέα εμβόλια, ειδικά κατά των μεταλλάξεων και σε συνδυασμούς εμβολίων, που αποτρέπουν δύο ή περισσότερες μολυσματικές ασθένειες.
Η εταιρεία θα προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από την αντίπαλο BioNTech, η οποία τροποποίησε τα νουκλεοσίδια (η νουκλεοζίτες), τα μόρια που καθορίζουν τον γενετικό κώδικα του mRNA δηλαδή, για να προστατεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα από επιθέσεις ιών.
«Στη συνεχιζόμενη μετάβαση από την οξεία πανδημία στην ενδημική, η απόφασή μας αντικατοπτρίζει τις αναμενόμενες αλλαγές στις ανάγκες της δημόσιας υγείας που η δεύτερη γενιά (εμβολίων) μας μπορεί να καλύψει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Franz-Werner Haas.
Η απόφαση για την απόσυρση του πρώτου υποψηφίου εμβολίου, ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι θα ακυρωθεί η προκαταρκτική συμφωνία αγοράς του CureVac με την ΕΕ.
Η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να επιστρέψει την προκαταβολή των 450 εκατ. ευρώ που έλαβε από το μπλοκ, αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει τοποθετηθεί για τις ρήτρες αποζημίωσης που προβλέπονταν από το μεταξύ τους συμβόλαιο.
Οι οικονομικές δεσμεύσεις των συμβολαίων θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η CureVac ακύρωσε συμφωνίες τον περασμένο μήνα με δύο υποψήφιους εργολάβους για την κατασκευή του CVnCoV. Είπε ότι θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει την υπόλοιπη υποδομή για μελλοντικά προϊόντα.
Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, με οποιαδήποτε ρυθμιστική έγκριση να ακολουθεί το 2022.
Οι δοκιμές σε ζώα μέχρι στιγμής έδειξαν ότι τα νέα σκευάσματα είναι ανώτερα από το αρχικό εμβόλιο της CureVac για τον COVID-19.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA (SASY.PA) διέκοψε επίσης τα σχέδια για το δικό της εμβόλιο COVID-19 με βάση το mRNA τον περασμένο μήνα.
Αντ 'αυτού, θα συνεχίσει την τεχνολογία, που αποκτήθηκε στο πλαίσιο της εξαγοράς της Translate Bio, σε πιθανά εμβόλια κατά της γρίπης και άλλων ασθενειών.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι τερμάτισε την κυλιόμενη αξιολόγηση του εμβολίου της, αφού η εταιρεία ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι αποσύρεται από τη διαδικασία.
Από τον Φεβρουάριο του 2021, η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA εξετάζει τα δεδομένα του συγκεκριμένου εμβολίου, στο πλαίσιο μιας κυλιόμενης αξιολόγησης, κατά την οποία η εταιρεία υποβάλλει δεδομένα καθώς αυτά γίνονται διαθέσιμα προκειμένου να επιταχυνθεί η αξιολόγηση μιας ενδεχόμενης αίτησης άδειας κυκλοφορίας.
Στην επιστολή της προς τον EMA, η εταιρεία CureVac δήλωσε ότι αποσύρθηκε επειδή αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων COVID-19.
Η απόσυρση σημαίνει ότι ο EMA δεν εξετάζει πλέον δεδομένα για το εμβόλιο και δεν θα ολοκληρώσει αυτήν την αξιολόγηση. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει άλλη κυλιόμενη αξιολόγηση ή να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στο μέλλον.
Με πληροφορίες του Reuters/FT