Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατακεραυνώνει για μία ακόμη φορά τους παγκόσμιους ηγέτες για αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τονίζει ότι ο κόσμος είναι σε άρνηση για το θέμα.
«Δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικοί ηγέτες για το κλίμα, ποιος θα κάνει το βήμα στην COP26;», είναι ο τίτλος του άρθρου της 18χρονης Σουηδέζας ακτιβίστριας στον Guardian.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ υπενθυμίζει την πρόσφατη προειδοποίηση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι «είμαστε στο χείλος της αβύσσου», μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι λέξεις θα σήμαιναν κάποιου είδους συναγερμό στην κοινωνία μας, σημειώνει η 18χρονη. «Αλλά, όπως τόσες άλλες φορές παλιότερα, αυτό δεν συνέβη. Η άρνηση της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής κρίσης είναι τόσο βαθιά που μετά βίας δίνει κάποιος πραγματική προσοχή πλέον», τονίζει.
«Κι όμως, υπάρχει ακόμη ελπίδα, αλλά η ελπίδα ξεκινά με την ειλικρίνεια. Γιατί η επιστήμη δεν λέει ψέματα. Τα δεδομένα είναι σαφέστατα, αλλά απλά αρνούμαστε να τα δεχθούμε. Αρνούμαστε να παραδεχθούμε ότι τώρα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο να σώσουμε τον πλανήτη ή να σώσουμε τον δικό μας μη βιώσιμο τρόπο ζωής. Γιατί τα θέλουμε και τα δύο. Τα απαιτούμε και τα δύο», συμπληρώνει.
Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι πως είναι πολύ αργά για αυτό, σημειώνει. «Και ανεξάρτητα του πόσο άβολη μπορεί να φαίνεται η πραγματικότητα, αυτό ακριβώς είναι αυτό που επέλεξαν οι ηγέτες για εμάς, με τις δεκαετίες απραξίας. Τις δεκαετίες του μπλα, μπλα, μπλα τους», τονίζει.
«Η επιστήμη δεν ψεύδεται. Για να μείνουμε κάτω από τους στόχους που τέθηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015- και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να ξεκινήσει μία μη αναστρέψιμη αλυσίδα αντιδράσεων, εκτός ανθρώπινου ελέγχου- χρειαζόμαστε άμεσες, δραστικές ετήσιες μειώσεις εκπομπών αερίων, όπως αυτές που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος. Και από τη στιγμή που δεν έχουμε τις τεχνολογικές λύσεις που μόνες τους θα το κάνουν αυτό στο άμεσο μέλλον, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές στην κοινωνία μας», υπογραμμίζει η Τούνμπεργκ.
Όμως, επισημαίνει ότι ο κόσμος κινείται γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση. Το 2021, σημειώνει, προβλέπεται ότι θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων που έχει καταγραφεί ποτέ και οι παγκόσμιες εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010.
Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων έως το 2030 είναι υπερδιπλάσια της ποσότητας που θα ήταν συνεπής με τον στόχο που τέθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού. Με αυτό τον τρόπο, γράφει η νεαρή ακτιβίστρια, η επιστήμη μας λέει ότι δεν μπορούμε πλέον να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς συστημική αλλαγή. «Γιατί αυτό θα απαιτούσε να σκιστούν συμβόλαια και να εγκαταλειφθούν συμφωνίες σε αφάνταστη κλίμακα, κάτι που απλά δεν είναι δυνατόν με το υπάρχον σύστημα».
«Με λίγα λόγια, αποτυγχάνουμε απολύτως να πετύχουμε ακόμη και στόχους που ήταν εντελώς ανεπαρκείς από την αρχή», τονίζει και κατηγορεί τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα ότι επεξεργάζονται τα στατιστικά για τις εκπομπές αερίων με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο.
Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, τονίζει, είναι να συμπεριληφθούν όλες οι πραγματικές εκπομπές αερίων στα στατιστικά. «Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν έχει υιοθετηθεί- ούτε καν προταθεί- από οποιονδήποτε από τους παγκόσμιους ηγέτες», καταγγέλλει.
«Αντί για αυτό, όλοι στρέφονται σε επικοινωνιακές τακτικές και δημόσιες σχέσεις, προκειμένου να φανεί σαν να αναλαμβάνουν δράση», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κλιματικοί ηγέτες. Όχι ακόμη. Τουλάχιστον όχι ανάμεσα στις χώρες με υψηλά εισοδήματα».
Η επιστήμη δεν λέει ψέματα, επαναλαμβάνει, ούτε μας λέει τι να κάνουμε. Αλλά μας δίνει μια εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. «Είμαστε σαφώς ελεύθεροι να αγνοήσουμε αυτή την εικόνα και να παραμείνουμε σε άρνηση. Ή να κρυφτούμε πίσω από έξυπνες καταγραφές, παραθυράκια και ελλιπή στατιστικά. Λες και η ατμόσφαιρα θα ενδιαφερόταν για τα πλαίσιά μας. Λες και θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με τους νόμους της φυσικής», συνεχίζει.
«Για να πετύχει η COP26, θα χρειαστούν πολλά πράγματα. Αλλά πάνω από όλα θα χρειαστεί ειλικρίνεια, αλληλεγγύη και θάρρος», τονίζει η Τούνμπεργκ.
Τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν πολύ μαύρα και χωρίς ελπίδα, σημειώνει, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι μπορούμε ακόμη να το αλλάξουμε αυτό. «Είναι απολύτως δυνατό, αν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε», προσθέτει.
«Η ελπίδα είναι γύρω μας. Γιατί το μόνο που πραγματικά θα χρειαστεί είναι ένας. Ένας παγκόσμιος ηγέτης, ή μια χώρα υψηλού εισοδήματος ή ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός ή μια κορυφαία εφημερίδα που θα αποφασίσει να είναι ειλικρινής, να αντιμετωπίσει πραγματικά την κλιματική κρίση ως την κρίση που είναι», γράφει η 18χρονη.
«Ένας ηγέτης που υπολογίζει όλους τους αριθμούς και μετά αναλαμβάνει θαρραλέα δράση για να μειώσει τις εκπομπές αερίων, στον ρυθμό και την έκταση που απαιτεί η επιστήμη. Μετά, όλα θα μπορούσαν να κινηθούν προς τη δράση, την ελπίδα, τον σκοπό», συνεχίζει.
«Ο χρόνος κυλάει. Σύνοδοι συνεχίζουν να διεξάγονται. Οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται. Ποιος θα είναι αυτός ο ηγέτης;», καταλήγει η Γκρέτα Τούνμπεργκ.