ΚΙΝΗΣΗ

«Αισθάνομαι ελεύθερος»- Αφγανοί πρόσφυγες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έφτασαν στη Βρετανία

«Αισθάνομαι ελεύθερος» Αφγανοί πρόσφυγες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έφτασαν στη Βρετανία Facebook Twitter
AP
0

Νιώθω σαν «άνθρωπος για πρώτη φορά» στη ζωή μου, λέει ένας ομοφυλόφιλος Αφγανός, που κατάφερε να φτάσει  στο Ηνωμένο Βασίλειο με άλλα 28 ακόμα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο άνδρας - τον οποίο το BBC δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας - διέφυγε από το Αφγανιστάν, φοβούμενος για τη ζωή του υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα επέστρεψε στην εξουσία τον Αύγουστο, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά από 20ετή παρουσία. 

Την Παρασκευή, ωστόσο ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν θα σεβαστούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

«Όλα κατέρρευσαν μετά την πτώση της Καμπούλ», λέει ο άνδρας στο BBC. «Είχα μεγάλη κατάθλιψη, μετρούσα τις μέρες μου για να πεθάνω. Ακόμα και εγώ ήμουν ξένος στο ίδιο μου το σπίτι και στο κρεβάτι μου. Ένιωθα ότι ήμουν ξένος στη γενέτειρά μου, την Καμπούλ».

Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία πυροδότησε μια μαζική έξοδο ανθρώπων από τη χώρα, που πίστευαν ότι θα κινδύνευαν αν έμεναν, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που συνεργάζονταν στενά με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς και γυναίκες υψηλού προφίλ.

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επιχείρησαν επίσης να φύγουν, αβέβαιοι για το μέλλον τους υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία - μεταξύ 1996 και 2001 - οι ομοφυλόφιλοι άνδρες λιθοβολούνταν μέχρι θανάτου.

«Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν μια μυστική υπόγεια κοινότητα, αλλά γνωριζόμασταν ο ένας με τον άλλον. Αν όμως έπιαναν κάποιον από μας, θα μπορούσαν να είχαν βρει και τους υπόλοιπους», λέει ο άνδρας στο BBC.

«Η Καμπούλ δεν είναι μεγάλη πόλη και με τον τρόπο που οι Ταλιμπάν κυβερνούν τη χώρα, δεν ήταν τόσο δύσκολο να βρεθούν άτομα από την κοινότητά μας. Ακούσαμε ότι συνέλαβαν μερικούς».

Η απόδραση του άνδρα ήταν δυνατή μόνο με τη βοήθεια διεθνών οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η αρχική προσπάθεια αναχώρησης με πτήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ -πέρα από τους «τρομακτικούς» φρουρούς των Ταλιμπάν- απέτυχε.

Αλλά σχεδόν δύο μήνες μετά, αφού έφτασε σε τρίτη χώρα για να περιμένει για έκδοση βίζας, ο άνδρας έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και οι βρετανικές και καναδικές οργανώσεις Stonewall και Rainbow Railroad παρενέβησαν για να βοηθήσουν τα πρώτα 29 άτομα.

Περισσότερα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας του Αφγανιστάν αναμένεται να φύγουν τους επόμενους μήνες.

Η άφιξή τους έγινε την ώρα που εκπρόσωπος του Αφγανού υπουργού Οικονομικών είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου, αλλά όχι τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

«ΛΟΑΤΚΙ+. Αυτό είναι ενάντια στον νόμο της Σαρία», είπε ο Ahmad Wali Haqmal.

«Η Βρετανία είναι ένα νέο σπίτι για μένα», λέει ο άνδρας. «Τα πάντα είναι καινούργια για μένα εδώ. Ένας νέος τρόπος ζωής, μια νέα γλώσσα και κουλτούρα. Είμαι λίγο ανήσυχος για το μέλλον μου και προσπαθώ να καταλάβω από πού να ξεκινήσω τη νέα μου ζωή, αλλά αισθάνομαι ασφαλής και ελεύθερος! Και αυτό είναι καταπληκτικό» λέει στο BBC.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM