H Pfizer βρήκε φάρμακο για τον κορωνοϊό: Χάπι αποτρέπει τη βαριά νόσο αφότου εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα

H Pfizer βρήκε φάρμακο για τον κορωνοϊό: Χάπι αποτρέπει τη βαριά νόσο αφότου εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα πως το χάπι της για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 είναι «πολύ αποτελεσματικό» στην αποτροπή της βαριάς νόσου, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν το φάρμακο μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. 

Όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές, το χάπι μειώνει τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης ή θανάτου κατά 89% όταν δοθεί το πολύ τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. 

Το αντιικό χάπι της Pfizer είναι το δεύτερο που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ως φάρμακο απέναντι στην βαριά νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, και μάλιστα με υψηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο της Merck που αναμένει ομοσπονδιακή έγκριση στις ΗΠΑ. 

Η θεραπεία που ανακοίνωσε η Pfizer, αποτελείται από 30 χάπια που χορηγούνται στον ασθενή σε βάθος πέντε ημερών. Περιέχει, μεταξύ άλλων, δέκα χάπια "ritonavir", ένα παλιό φάρμακο κατά του H.I.V. που βοηθά το νέο φάρμακο της Pfizer να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (η θεραπεία της Merk αποτελείται από 40 χάπια αντίστοιχα που επίσης χορηγούνται σε πέντε ημέρες). 

Τα χάπια έχουν δοκιμαστεί προς το παρόν κυρίως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αλλά η Pfizer διενεργεί κλινικές δοκιμές και σε ασθενείς χαμηλού ρίσκου και άτομα που συζούν στο ίδιο σπίτι με μολυσματικούς ασθενείς. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα γνωστοποιήθηκαν την Τρίτη, περιλαμβάνοντας δεδομένα από 1.200 ενηλίκους στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που έλαβαν είτε το φάρμακο της Pfizer είτε placebo. 

Οι εθελοντές ξεκίνησαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από τα πρώτα συμπτώματα. Ακόμα και αν σε αυτά τα άτομα προστεθούν όσοι ξεκίνησαν την θεραπεία από την τέταρτη ή την πέμπτη ημέρα, το χάπι εξακολουθεί να μειώνει το ρίσκο νοσηλείας ή θανάτου κατά 85%.

Το αντίστοιχο σκεύασμα της Merck είναι περίπου 50% αποτελεσματικό, αν δοθεί μέσα σε πέντε ημέρες από τα πρώτα συμπτώματα. Αντίστοιχα, τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 70%, αλλά αυτή η θεραπεία είναι πιο ακριβή και απαιτητική ως προς τις συνθήκες χορήγησης. 

Το χάπι της Pfizer θα πωλείται με την επωνυμία Paxlovid και σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών που παρακολουθούσε τις κλινικές δοκιμές, πρότεινε στην εταιρεία να τις σταματήσει, καθώς τα οφέλη του φαρμάκου σε ασθενείς είχαν ήδη αποδειχθεί άκρως πειστικά. 

«Τα αποτέλεσμα ξεπερνούν και τα πιο τρελά μας όνειρα», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του φαρμάκου στη Pfizer, Αναλίζα Άντερσον. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα το Paxlovid να βοηθήσει ώστε οι ζωές των ανθρώπων να επιστρέψουν πίσω στο φυσιολογικό και η ανθρωπότητα να δει το τέλος της πανδημίας. 

«Η θεραπεία θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη μέσα σε λίγους μήνες, αν και τα αποθέματα είναι πιθανό να είναι περιορισμένα στην αρχή», εκτιμούν οι New York Times.  Τόσο το χάπι της Pfizer όσο και αυτό της Merck προορίζονται για τους ασθενείς που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», δηλαδή ασθενείς άνω των 60 ετών ή με προβλήματα - όπως η παχυσαρκία - που τους κάνουν πιο ευάλωτους στις σοβαρές συνέπειες της Covid. 

Η δημιουργία ενός νέου χαπιού, εύκολου στην χρήση, που θα μειώνει δραματικά τις νοσηλείες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποχώρηση της πιο σκληρής φάσης της πανδημίας «τουλάχιστον στις πλούσιες χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί», σχολιάζουν οι NYT.  Pfizer και Merck λένε πως έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή χαπιών και σκοπεύουν να αυξήσουν τους ρυθμούς τους μέσα στο επόμενο έτος. 


Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer, για να εξασφαλίσει αρκετά χάπια για 1,7 εκατομμύρια θεραπείες, με την δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 3,3 εκατομμυρίων, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο που επικαλούνται οι Times.  Πλούσιες χώρες, όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, ήδη «τρέχουν» για να εξασφαλίσουν συμφωνίες για τα νέα φάρμακα, πριν καν εγκριθούν από τους ρυθμιστικούς φορείς, για να κερδίσουν χρόνο, ακριβώς όπως είχαν πράξει και στην περίπτωση των εμβολίων. 


Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ