O Abhijit Banerjee ήταν 15 ετών όταν μαγείρεψε για πρώτη φορά. Εκείνο το πρώτο γεύμα δεν ήταν η αρχή για μια ένδοξη καριέρα σεφ. Αντί για αυτό, έγινε οικονομολόγος που βραβεύθηκε με Νόμπελ το 2019.
Όμως, ήταν το πρώτο από τα «πολλές χιλιάδες γεύματα» που θα μαγείρευε τις επόμενες δεκαετίες. Και εκείνα τα πειράματα στην κουζίνα μεταφέρθηκαν τώρα σε ένα βιβλίο μαγειρικής.
Το «Cooking to Save Your Life», που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα. Το βιβλίο ξεκίνησε ως συλλογή συνταγών που ο οικονομολόγος σχεδίαζε να δώσει στον γαμπρό του για τα Χριστούγεννα, αλλά καθώς τις συγκέντρωνε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο.
Το βιβλίο δεν δίνει οδηγίες απλά για το πώς θα φτιάξεις ένα πιάτο, αλλά και πότε πρέπει να το κάνεις. Για παράδειγμα, το σεβίτσε με σμέουρα προορίζεται για να εντυπωσιάσεις τους άλλους με τον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο σου. «Η μαγειρική είναι μία κοινωνική πράξη. Γίνεται σε ένα πλαίσιο. Κάποιες φορές το γεύμα είναι ένα δώρο για την οικογένειά σου, άλλες φορές είναι μια πράξη αποπλάνησης και άλλες για να εκφραστείς», λέει ο ίδιος.
Ο Banerjee έχει συμπεριλάβει συνταγές για όλες αυτές τις στιγμές και πολλές περισσότερες. Για παράδειγμα, μια ρεβιθόσουπα με «άρωμα» Ισπανίας μπορεί να εμπνεύσει μια πρόταση γάμου. Ένα «πεντανόστιμο» και εύκολο βραστό ψάρι θα εκπλήξει τον «ψωνισμένο» φίλο σας, μία έξυπνη μαροκινή μαγειρευτή σαλάτα μπορεί να γίνει «αντικείμενο συζήτησης» σε επίσκεψη των πεθερικών και ένα μπιριάνι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση έπειτα από μία βραδιά μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.
Αντί για τις συνήθεις φωτογραφίες των πιάτων, το βιβλίο είναι γεμάτο με φωτεινά γεωμετρικά σκίτσα της Cheyenne Oliver, της οικιακής βοηθού της οικογένειας που πολλές φορές έχει μαγειρέψει με τον οικονομολόγο. «Θέλαμε οι άνθρωποι να επικεντρωθούν στις γεύσεις που θέλουν και όχι στο πώς θα έπρεπε να φαίνονται τα πιάτα», εξηγεί η ίδια.
Το βιβλίο έχει συνταγές απλές και έξυπνες, χωρίς υπερβολικά πολλά συστατικά. Η ιδέα, λέει ο οικονομολόγος, είναι να σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις το τέλειο γεύμα ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο, πόρους ή τίποτα από τα δύο.
Για παράδειγμα, ο Banerjee περιγράφει πώς μπορεί κάποιος να ετοιμάσει ένα γεύμα στο οποίο τα λαχανικά είναι οι «πρωταγωνιστές» και το κρέας απλά «συμμετέχει». Ή πώς να μαγειρέψει κάποιος το κοτόπουλο όπως τα λαχανικά, για να πείσει τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος να το δοκιμάσουν (όπως έκανε ο ίδιος με τη σύζυγό του) αλλά και πώς να σερβίρεις ένα γλυκό σε λιγότερο από 15 λεπτά, όταν σου έχει τελειώσει η ζάχαρη.
Το «Cooking to Save Your Life» έχει συνταγές προέρχονται από το Νεπάλ έως τη Σικελία, αλλά περιλαμβάνει αρκετές αναφορές σε πιάτα από την Ινδία, όπου γεννήθηκε ο οικονομολόγος. Μεταξύ άλλων, έχει τρεις διαφορετικές συνταγές για νταλ, που ο Banerjee χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Ινδίας στον ανθρώπινο πολιτισμό».
Με πληροφορίες από BBC