Κορωνοϊός: SOS από επιστήμονες για 300.000 νέους θανάτους στην Ευρώπη - Η Ελλάδα χώρα υψηλού κινδύνου

Κορωνοϊός: SOS από επιστήμονες για 300.000 νέους θανάτους στην Ευρώπη - Η Ελλάδα χώρα υψηλού κινδύνου Facebook Twitter
0

Άλλους 300.000 θανάτους λόγω covid-19 μπορεί να προκαλέσει στην Ευρώπη η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η έρευνα βασίζει τις εκτιμήσεις της στον αριθμό των ανθρώπων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), οι οποίοι έως τις αρχές Νοεμβρίου ούτε είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ούτε είχαν αρρωστήσει εξαιτίας του, συνεπώς δεν έχουν καμία ανοσία.

Το μοντέλο προβλέπει, επίσης, ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε περίπου ακόμη ένα εκατομμύριο νοσηλείες στην Ευρώπη, έναν αριθμό που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον προβλεπόμενο υψηλό αριθμό θανάτων. Πρόκειται για ένα άσχημο σενάριο, που θα μπορούσε όμως να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν αρθούν πρόωρα οι πολιτικές προφύλαξης και οι πολίτες επιστρέψουν μαζικά στις παλιές συνήθειές τους.

Η μελέτη εκτιμά ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύουν από την Covid-19 είναι αυτές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων (ιδίως ανεμβολίαστων) και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα: Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού είναι ακόμη πολύ χαμηλό, 840 ανά 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 στο μέλλον, ενώ στη Βρετανία μόνο 62 στους 100.000. Σε απόλυτους αριθμούς, στη Γερμανία, που έχει μεγάλη αναλογία ηλικιωμένων, περίπου 280.000 άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 6.300 στη Δανία.

Η απόκλιση επίσης είναι μεγάλη όσον αφορά τους πιθανούς μέγιστους θανάτους στο μέλλον, τόσο σε αναλογία (από 19 ανά 100.000 ανθρώπους στη Βρετανία μέχρι 360 ανά 100.000 στη Ρουμανία) όσο και σε απόλυτους αριθμούς (από 1.200 στη Σλοβενία μέχρι 115.000 στη Γερμανία).

Πάντως, οι επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τους δρες Λόιντ Τσάπμαν και Άνταμ Κουτσάρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», επεσήμαναν ότι οι εκτιμήσεις τους αφορούν το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να έρχονται σε επαφή όπως προ πανδημίας, οπότε ο καθένας στον πληθυσμό δυνητικά θα μπορούσε να μολυνθεί, κάτι μάλλον απίθανο.

Παρ' όλα αυτά, η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν. Η ανάλυση στέλνει μία προειδοποίηση ότι ακόμη κι αν σε μία χώρα υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, πάλι μπορεί να υπάρχουν κύματα νοσηλειών και θανάτων, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού στο μέλλον (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα).

«Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί και, είτε συμβούν είτε όχι, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Covid-19 δεν τελείωσε», τόνισε η ειδική στη μοντελοποίηση λοιμωδών νόσων Σέριλ Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η Covid-19, μετά από διαδοχικά επιδημικά κύματα, έχει σκοτώσει στην Ευρώπη περισσότερους από 1,43 εκατομμύρια ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, περίπου 315 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Οι Βρετανοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις χώρες που αντιμετωπίζουν απειλή για σοβαρό κύμα νοσηλειών και θανάτων, πρέπει αφενός να ενταθεί η προσπάθεια εμβολιασμών αφετέρου να συνεχιστούν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. χρήση μάσκας).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM