Στο αστρονομικό ποσό 103.000 ευρώ (117.795,64 δολαρίων) πωλήθηκε μία ιταλική τρούφα βάρους περίπου 2 λιβρών στην 21η Παγκόσμια Δημοπρασία Λευκής Τρούφας την Κυριακή στην Άλμπα, μία πόλη στην περιοχή Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας.
Κάτοχος πλέον της πανάκριβης αυτής τρούφας είναι ο σεφ Ουμπέρτο Μπομπάνα, ο οποίος ίδρυσε το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο 8½ Otto e Mezzo στο Χονγκ Κονγκ.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στον επιβλητικό πύργο του 13ου αιώνα, Γκριντσάνε Καβούρ.
Ο «λευκός χρυσός», όπως συνηθίζεται να λέγονται οι λευκές τρούφες, είναι περιζήτητος στους επαγγελματίες της εστίασης για το πλούσιο άρωμα που προσφέρει και τη μοναδική του γεύση. Ωστόσο, ανήκουν στα πιο ακριβά προϊόντα που βγάζει η γη. Η καλλιέργειά τους είναι πολύ δύσκολη, καθιστώντας τες εξαιρετικά σπάνιες σε αντίθεση με τις μαύρες τρούφες.
Η ιστορική Διεθνής Έκθεση Λευκής Τρούφας Alba προσελκύει περίπου 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο που έρχονται στη μικρή πόλη του Πιεμόντε για να αγοράσουν, να πουλήσουν και να μυρίσουν την ακριβή λιχουδιά που, σε αντίθεση με τις μαύρες τρούφες που μπορούν να καλλιεργηθούν σε φυτείες, αναπτύσσεται μόνο στα δάση.