Ανακαλύφθηκε το παλιότερο κολιέ του κόσμου, ένα κόσμημα 150.000 ετών

Ανακαλύφθηκε το παλιότερο κολιέ του κόσμου ένα κόσμημα 150.000 ετών Facebook Twitter
0

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο κόσμημα του κόσμου και δεν είναι άλλο από ένα σετ από χάντρες από κοχύλια σαλιγκαριών 142.000 - 150.000 ετών.

Η ηλικία του φανερώνει ότι πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό κόσμημα στον κόσμο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χάντρες του μπορεί να φορέθηκαν ως κολιέ ή σκουλαρίκια.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως σε μια σπηλιά στην έρημο του δυτικού Μαρόκου στο σπήλαιο Bizmoune.

Κατασκευασμένες από κοχύλια θαλάσσιων σαλιγκαριών μήκους μισής ίντσας, οι 33 χάντρες εμφανίστηκαν κατά τις ανασκαφές που διεξήχθησαν μεταξύ 2014 και 2018 κοντά στο στόμιο του σπηλαίου Bizmoune, περίπου 10 μίλια στην ενδοχώρα από την παράκτια πόλη Essaouira.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά το σπήλαιο το 2004 και οι αρχικές ανασκαφές είχαν διεξαχθεί το 2008 και το 2009. Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη δημοσίευσε τα ευρήματά της πριν λίγες εβδομάδες στο περιοδικό Science Advances.

Ανακαλύφθηκε το παλιότερο κολιέ του κόσμου ένα κόσμημα 150.000 ετών Facebook Twitter
Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τις 33 χάντρες, μεταξύ 2014 και 2018, από ένα σπήλαιο στο δυτικό Μαρόκο. Φωτ.: Steven L. Kuhn, courtesy of the University of Arizona.

Ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Στίβεν Λ. Κουν, ένας από τους συγγραφείς της ανακάλυψης δήλωσε ότι πιθανότατα ήταν μέρος ενός τύπου ενδυμασίας και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εξέφραζαν την ταυτότητά τους μέσα από αυτά που φορούσαν όπως και με τα ρούχα τους. «Είναι η κορυφή του παγόβουνου για αυτό το είδος του ανθρώπινου χαρακτηριστικού. Οι χάντρες ως κόσμημα δείχνουν ότι υπήρχε ακόμη και πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ένας πολιτισμός και ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να επικοινωνούν με μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων εκτός από το άμεσο περιβάλλον και την οικογένειά τους».

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν χρονολόγηση με ραδιενεργό ουράνιο, για να ελέγξουν την ηλικία των σφαιριδίων και τα περιβάλλοντα στρώματα τέφρας και ιζήματος. Οι χάντρες προέρχονται από δύο είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών: το Columbella rustica και το Tritia gibbosula.

Κάθε χάντρα είχε μια τρύπα στη μέση, πιθανώς έτσι ώστε τα στολίδια θα μπορούσαν να κρεμαστούν σε κορδόνια ή ρούχα, πιθανώς να φορεθούν ως σκουλαρίκια ή κολιέ. Πολλά έχουν λειασμένες, γυαλισμένες άκρες, υποδηλώνοντας τη επίμονη εργασία ενός τεχνίτη. Είναι παρόμοια με άλλα ευρήματα στην αφρικανική ήπειρο, αλλά τα παλαιότερα παραδείγματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ήταν μόλις 130.000 ετών. Ο Κουν υποστηρίζει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για συμβολικά αντικείμενα που δήλωναν την ανάγκη του καλλωπισμού αλλά και ένα τρόπο με τον οποίο στόλιζαν την καθημερινότητά τους.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM
Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ