Η κλιματική κρίση αυξάνει τα «διαζύγια» των άλμπατρος

Η κλιματική κρίση αυξάνει τα «διαζύγια» των άλμπατρος Facebook Twitter
0

Τα άλμπατρος, από τα πιο πιστά μονογαμικά πλάσματα στη φύση, «χωρίζουν» πιο συχνά και ερευνητές λένε ότι μπορεί για αυτό να ευθύνεται η κλιματική κρίση. 

Σε νέα μελέτη της Royal Society, της βρετανικής ακαδημίας επιστημών, ερευνητές λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας των νερών αυξάνουν τους χωρισμούς ανάμεσα στα μελανόφρυδα άλμπατρος. Συνήθως, αφού επιλέξουν σύντροφο, μόνο το 1-3% χωρίζει. 

Για τα θαλασσοπούλια, τα θερμότερα νερά σημαίνουν λιγότερα ψάρια, λιγότερη τροφή και ένα πιο σκληρό περιβάλλον. Λιγότεροι νεοσσοί επιβιώνουν, οι ορμόνες άγχους των πτηνών αυξάνονται και αναγκάζονται να πάνε ακόμη πιο μακριά για να κυνηγήσουν. 

Δεδομένου ότι είναι από τους πιο πιστούς συντρόφους του ζωικού βασιλείου, η ερωτική ζωή των άλμπατρος ήταν διαχρονικά αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Τα πτηνά αυτά έχουν κάποιες «ομοιότητες» με τους ανθρώπους. 

Ζουν 50-60 χρόνια, περνούν μια μακρά, αμήχανη περίοδο εφηβείας κατά την οποία μαθαίνουν πώς να «ξελογιάζουν» έναν σύντροφο με τον χορό και κάνουν ταξίδια μακριά από το «σπίτι» τους, που διαρκούν χρόνια, καθώς ωριμάζουν. Συνήθως ζευγαρώνουν για μία ζωή και γιορτάζουν έντονα όταν υποδέχονται έναν σύντροφο έπειτα από μακρά απουσία. 

Όμως τώρα, ολοένα και περισσότερο παρατηρείται ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να ακουστεί οικείο σε νεαρούς ανθρώπους. Λόγω του άγχους από την κλιματική κρίση, εξαιτίας των περισσότερων ωρών «δουλειάς» για την τροφή και αντιμέτωπα με τις δυσκολίες που ενέχει η απουσία ενός συντρόφου που ταξιδεύει, κάποια άλμπατρος πασχίζουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους. 

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν με τη διαπίστωση ότι τα θερμότερα νερά σχετίζονται με ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ζευγαριών άλμπατρος που χωρίζουν, λέει ο Φρανσέσκο Βεντούρα, ερευνητής του πανεπιστημίου της Λισαβόνας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης της Royal Society. 

Συνήθως, το «διαζύγιο» των άλμπατρος αναμενόταν από μία αποτυχία αναπαραγωγής, σημειώνει ο Βεντούρα. Αν ένα ζευγάρι δεν αποκτούσε νεοσσούς, είχε περισσότερες πιθανότητες χωρισμού. Η λιγότερη τροφή για τα πτηνά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες αποτυχίες αναπαραγωγής. 

Αλλά οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ακόμη κι όταν το υπολόγιζαν αυτό, οι υψηλότερες θερμοκρασίες των νερών είχαν επιπλέον συνέπεια, ανεβάζοντας τα ποσοστά «διαζυγίων» ακόμη και όταν η αναπαραγωγή ήταν επιτυχής. 

Ο Βεντούρα αναφέρει δύο πιθανούς λόγους. Ο ένας, ότι τα θερμότερα νερά αναγκάζουν τα πτηνά να κυνηγούν για περισσότερο και να πετούν πιο μακριά. Αν αποτύχουν να επιστρέψουν για την εποχή αναπαραγωγής, μπορεί οι σύντροφοί τους να προχωρήσουν με κάποιον άλλον. Επιπλέον, όταν τα νερά είναι θερμότερα όταν είναι σε σκληρότερο περιβάλλον, οι ορμόνες άγχους των άλμπατρος ανεβαίνουν. Ο Βεντούρα λέει ότι τα πτηνά μπορεί να το νιώθουν αυτό και να κατηγορούν τους συντρόφους τους. 

Η έρευνα έρχεται σε μία εποχή που ο πληθυσμός των άλμπατρος μειώνεται, επισημαίνει ο δρ. Γκρέιμ Έλιοτ, επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ν. Ζηλανδίας. Οι πληθυσμοί των περιφερόμενων άλμπατρος που μελετά τώρα μειώνονται σε ποσοστό 5-10% τον χρόνο και είναι σε πτώση από το 2005. 

Αυτή η μείωση αλλάζει το μοτίβο ζευγαρώματος των πτηνών, καθώς υπάρχουν περισσότερα ζευγάρια ίδιου φύλου. «Έχουμε ζευγάρια αρσενικών πτηνών στα Antipodes Islands, κάτι που δεν είχαμε παλιότερα. Ένα ποσοστό αρσενικών γίνονται ζευγάρι, επειδή δεν μπορούν να βρουν θηλυκή σύντροφο», σημειώνει ο Έλιοτ που τονίζει ότι απαιτείται μία διεθνής καμπάνια για να σωθούν αυτά τα πτηνά. «Αν δεν το αντιστρέψουμε, θα εξαφανιστούν», προειδοποιεί. 

Η μελέτη της Royal Society επικεντρώθηκε στα μελανόφρυδα άλμπατρος στους νήσους Φόκλαντ, όπου ο πληθυσμός είναι ακόμη ισχυρός και το «διαζύγιο» δεν είναι καταστροφικό, σημειώνει ο Βεντούρα, καθώς τα πτηνά μπορούσαν να βρουν άλλους συντρόφους. 

Αλλά σημείωσε η ίδια δυναμική μπορεί να ισχύει για άλλους πληθυσμούς άλμπατρος και να έχει πιο καταστροφικές συνέπειες, εκεί όπου είναι εύθραυστος ο αριθμός των πτηνών. «Αν μιλάμε για έναν πληθυσμό με πολύ μικρότερο αριθμό ζευγαριών αναπαραγωγής, αυτή η διακοπή του δεσμού μπορεί να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στην κανονική διαδικασία αναπαραγωγής», τονίζει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM