Ο ξύλινος τιμοκατάλογος με τα φαγητά όπου αναγράφονται οι τιμές σε δραχμές, οι φωτογραφίες με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα δεκάδες αναμνηστικά στους τοίχους, μαρτυρούν την μακρόχρονη ιστορία του εστιατορίου «των Νησιών» που μετρά σαράντα χρόνια λειτουργίας. Σε ένα μήνα πέφτουν οι «τίτλοι τέλους».
Αμέτρητες αναμνήσεις και γεύσεις στο μυαλό του 74χρονου, πλέον, ιδιοκτήτη Γιάννη Αλεξίου, που από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα είναι στην κουζίνα και μαγειρεύει για τους φανατικούς θαμώνες. Πολλοί διάσημοι σύχναζαν εδώ - ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές, αλλά και φίλοι, τουρίστες, άνθρωποι της γειτονιάς μαγεύτηκαν από τα πιάτα του.
«Δεν είναι λίγα 40 χρόνια στην ίδια δουλειά με την κουζίνα να είναι το δεύτερο σπίτι σου» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Από το 1981 που άνοιξαν το μαγαζί με τη σύζυγο του και έβγαλαν τα πρώτα πιάτα στα τραπέζια, δεν εγκατέλειψε ποτέ το «πάσο» της κουζίνας. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ήρθε η ώρα να κρεμάσει την ποδιά. «Μεγαλώσαμε και χρειαζόμαστε ανάσες».
«Στην κουζίνα όταν μαγείρευα μετουσιωνόμουν. Γινόμουν ένα με το φαγητό όλα αυτά τα χρόνια και κάθε στιγμή. Σήμερα, νιώθω μια γλυκιά μελαγχολία. Είναι ένας κύκλος που κλείνει, μια ολόκληρη ζωή. Τόσα πολλά χρόνια στο εστιατόριό μας, έχω πελάτες τρεις γενιές. Τους παππούδες, τα παιδιά και πρόλαβα και ως πελάτες και τα εγγόνια τους».
«Παρέλαση» διασήμων και αστέρων του Χόλιγουντ από το εστιατόριο
Ο κ. Αλεξίου τελείωσε 1971 τη Σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και δούλεψε σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι που, έχοντας πια πολυετή εμπειρία, πήρε την απόφαση να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.
Οι πόρτες «των Νησιών » άνοιξαν στην οδό Προξένου Κορομηλά 13 και από την πρώτη μέρα το μαγαζί είχε κόσμο. «Γρήγορα έγινε στέκι. Μετατράπηκε σε σημείο κατατεθέν της πόλης, γαστρονομικός προορισμός από όπου και πέρασαν και ταξίδεψαν με τις γεύσεις του, διάσημοι Έλληνες αλλά και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ» γράφει το ΑΠΕ.
«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη λάτρευε τα μεζεδάκια και τα θαλασσινά μας. Σχεδόν κάθε φορά που ερχόταν στη Θεσσαλονίκη, περνούσε για φαγητό από το μαγαζί. Το απολάμβανε το φαγητό μας. Μάλιστα λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή, μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε πατάτες βραστές. Μου είπε, μόνο εσύ τις φτιάχνεις όπως μου αρέσουν.»
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν επίσης συχνή πελάτισσα και οι δυο τους έπιαναν συζήτηση για πολιτική αλλά και για φαγητό. Η Μαρινέλα, πολιτικοί αλλά και αθλητές όπως ο Γκάλης και ο Γιαννάκης γευμάτιζαν συχνά στα «Νησιά» της Προξένου Κορομηλά.
Ακόμη και διεθνούς φήμης ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι ή ο δικός μας Θόδωρος Αγγελόπουλος παρέα με τον Χάρβει Καϊτέλ, πέρασαν το κατώφλι του εστιατορίου, αφήνοντας χειρόγραφες αφιερώσεις.
«Όταν βρέθηκε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην πόλη μας η Κατρίν Ντενέβ, γευμάτισε στο μαγαζί μας. Έφαγε ψαρόσουπα μας και «ζήλεψε» και ένα παϊδάκι γιατί είδε πως το έτρωγαν σε κάποιο διπλανό τραπέζι. Θυμάμαι μάλιστα ότι της το έδωσα με το χέρι στο στόμα και το διασκέδασε με την ψυχή της. Ο Νίκολας Κέιτζ έγραψε τα καλύτερα τελειώνοντας το γεύμα του και πιστέψτε με έφαγε πολύ. Όσο για τον Καλατράβα εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τα ορεκτικά μας που σχεδίασε στο βιβλίο εντυπώσεων κάτι αποκλειστικά για εμάς» λέει ο κ. Αλεξίου.
Ο ιδιοκτήτης των «Νησιών» έχει πολλά να θυμηθεί. Τότε που επικρατούσε το αδιαχώρητο, που περίμεναν με νούμερα για ένα τραπέζι και υπήρξαν μέρες, όπως λέει χαρακτηριστικά, που είχε τόσο κόσμο που «αγοράζαμε εσπευσμένα μαχαιροπήρουνα γιατί δεν προλαβαίναμε να τα πλύνουμε».
Ο κ. Αλεξίου αγαπά την κουζίνα του και είχε ως αρχή του να μην μπαίνει σε αυτήν και να μην ακουμπά τις κατσαρόλες και τα υλικά όταν είχε κακή διάθεση. Έβγαινε ένα περίπατο έβλεπε τη θάλασσα και μετά καταπιανόταν με τη μαγειρική. Όπως λέει, η μαγειρική θέλει καλή διάθεση και χαρά. «Στο πιάτο βγαίνει η διάθεση αν δεν έχεις θα βγει κακό, αν μαγειρεύεις με χαρά θα είναι νόστιμο».
Το μαγαζί δεν άλλαξε στέγη ποτέ και παραμένει στο ίδιο σημείο από το 1981. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει δυο ανακαινίσεις. Τη μια σε στυλ φολκλόρ και τα τελευταία χρόνια το πιο μοντέρνο, με αποχρώσεις του μπλε και το λευκό συνήθως να κυριαρχεί.
Τις τελευταίες μέρες λειτουργίας του εστιατορίου, ο 74χρονος μετρά αντίστροφα και νιώθει ανάμεικτη τη χαρά με λύπη. Ανυπομονεί να περάσει χαλαρές οικογενειακές στιγμές στο αγαπημένο του νησί τη Σκόπελο, μακριά από την πόλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αναστασία Τελιανίδου