Στέλεχος ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον

Στέλεχος ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον Facebook Twitter
Associated Press
0

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, εκτιμά ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι μελέτες βρίσκονται ακόμα στην αρχή, για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, νέα νοτιοαφρικανική έρευνα βρήκε πως το εμβόλιο BioNTech/Pfizer ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους Όμικρον, σε σχέση με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, προσφέροντας ωστόσο έναν βαθμό προστασίας. 

Επιστήμονες του Αφρικανικού Ινστιτούτου Υγειονομικής Έρευνας ανέφεραν πως η απώλεια ανοσιακής προστασίας από το εμβόλιο ήταν «εκτεταμένη αλλά όχι πλήρης». Οι ερευνητές πήραν 14 δείγματα πλάσματος από 12 εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις τους εμβολίου της Pfizer, και εξέτασαν την δυνατότητα του πλάσματος να εξουδετερώνει την Όμικρον. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν πως η μόλυνση με Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα 41πλάσια μείωση του μπλοκαρίσματος από αντισώματα, σε σχέση με τα αποτελέσματα έναντι του αρχικού στελέχους Sars Cov 2 που είχε εντοπιστεί στη Γουχάν. 

Ο Άλεξ Σιγκάλ, επικεφαλής του εργαστηρίου με έδρα το Ντουρμπάν που έκανε την πρόσφατη μελέτη, δήλωσε πως παρά την σημαντική μείωση παραγωγής αντισωμάτων, η Όμικρον δεν παρακάμπτει εντελώς τον εμβολιασμό. Πλήρως εμβολιασμένα άτομα που είχαν παλιότερα μολυνθεί από τον ιό, διατηρούν «σχετικά υψηλά επίπεδα» προστασίας αντισωμάτων. 
 

Την περασμένη βδομάδα, ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν εκτιμούσε πως το στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά το πιθανότερο είναι πως όσοι νοσήσουν θα παραμείνουν προστατευμένοι έναντι του ενδεχόμενου βαριάς νόσησης.

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, όπως τα περισσότερα εμβόλια, προσφέρει δύο διακριτά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού: το πρώτο επίπεδο συνίσταται από τα αντισώματα που προστατεύουν τα άτομα από την μόλυνση, εμποδίζοντας τους ιούς να «αποικήσουν» στα υγιή κύτταρα του κορμιού. 

Εκτός από τα αντισώματα όμως, το δεύτερο επίπεδο προστασίας είναι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα. Ένας εμβολιασμένος που μολύνεται πιθανότατα θα εκδηλώσει ήπια συμπτώματα σύμφωνα με τον Δρ. Σαχίν, αφού κανένα στέλεχος ως τώρα δεν κατάφερε να διαφύγει από τα Τ-κύτταρα και η Όμικρον «είναι επίσης σχεδόν απίθανο να τα καταφέρει.»

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ