Μετά τις ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα κάνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα φιλοξενήσει το Πεκίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή η χώρα του πασχίζει να ξανανοίξει τα διπλωματικά κανάλια με την Κίνα, προκειμένου να συζητηθούν οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, αλλά και λόγω των κινήσεων του Πεκίνου ενάντια στις αυστραλιανές εισαγωγές.
Ο Μόρισον, ανακοινώνοντας την απόφαση, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει σε διάφορα ζητήματα που έχει θέσει η Καμπέρα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αυστραλίας δεν θα πάνε στην Κίνα για αυτούς τους Αγώνες», συμπλήρωσε ο Μόρισον και ξεκαθάρισε ότι οι αθλητές της χώρας θα αγωνιστούν κανονικά στο Πεκίνο. «Η Αυστραλία είναι ένα σπουδαίο αθλητικό έθνος και διαχωρίζω τα αθλητικά από τα πολιτικά ζητήματα», συμπλήρωσε.
Στην πρώτη αντίδραση από το Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν έκανε λόγο για «πολιτική προσποίηση» και πρόσθεσε «Είτε έρθουν, είτε όχι, κανένας δεν ενδιαφέρεται».
Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει αντίποινα από την Κίνα, ο Μόρισον απάντησε ότι αυτό «θα ήταν απολύτως απαράδεκτο και δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο».
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας επεσήμανε ότι το μποϊκοτάζ δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες και πρόσθεσε ότι οι «διπλωματικές επιλογές» είναι ένα ζήτημα που αφορά τις κυβερνήσεις.
Ήδη η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επικαλέστηκε τη «συνεχιζόμενη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, που διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι θα «πληρώσει το τίμημα» για την απόφαση και προειδοποίησε με αντίποινα, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Στο μεταξύ άλλες κυβερνήσεις εξετάζουν αν θα προχωρήσουν στο ίδιο βήμα. Η Βρετανία εξετάζει την περίπτωση να εγκρίνει περιορισμένη κυβερνητική παρουσία στη διοργάνωση, αλλά παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα υπουργικού και διπλωματικού μποϊκοτάζ, σύμφωνα με την Telegraph.
Η Ιαπωνία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μην στείλει υπουργούς στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού διπλωματικού μποϊκοτάζ, σύμφωνα κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Sankei Shimbun.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει εκπροσώπους σε υπουργικό επίπεδο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, επικαλούμενη «διάφορους παράγοντες, που κυρίως έχουν σχέση με τον κορωνοϊό».
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian