Το Τόκιο θα αναγνωρίζει επισήμως τις «ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου» από τον Απρίλιο του 2022, σύστημα που θα επιτρέπει ουσιαστικά τον γάμο ομοφύλων, αν και ακτιβιστές και οργανώσεις εκτιμούν πως το μέτρο από μόνο του δεν φέρνει την πολυπόθητη ισότητα στην πράξη.
Όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνήτις του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε «από την άποψη κατανόησης της σεξουαλικής διαφορετικότητας, καθώς της μείωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι, θα θέσουμε τις βασικές αρχές για την εισαγωγή συστήματος για ομόφυλα ζευγάρια το νέο δημοσιονομικό έτος».
Πάνω από 130 τοπικές κυβερνήσεις στην Ιαπωνία προσφέρουν ήδη πιστοποιητικά σε ομόφυλα ζευγάρια, επιτρέποντάς τους έτσι κάποια από τα νομικά προνόμια που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Το διαμέρισμα της Σιμπούγια στο Τόκιο ήταν το πρώτο που είχε εισαγάγει αυτό το σύστημα, το 2015, το οποίο ωστόσο από τη νέα χρονιά θα ισχύει ολόκληρη την πρωτεύουσα των 14ων εκατομμυρίων ψυχών.
Τα σύμφωνα συμβίωσης επιτρέπουν στα ζευγάρια να ενοικιάσουν μαζί σπίτι και να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον στο νοσοκομείο, αλλά απέχουν έτη φωτός από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν παντρεμένα ζευγάρια.
Ενδεικτικά, άτομα του ίδιου φύλου σε σχέση δεν έχουν γονικά δικαιώματα στα παιδιά των συντρόφων τους, δεν ωφελούνται από εκπτώσεις φόρου, δεν μπορούν να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου τους.
Παρότι η υιοθέτηση του συμφώνου ένωσης ομόφυλων ζευγαριών στο Τόκιο είναι ένα μεγάλο βήμα για την queer κοινότητα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, τα προβλήματα παραμένουν.
Στο Twitter, η οργάνωση Γάμος για Όλους Ιαπωνία χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κόικε, σημειώνοντας ωστόσο πως «το πιστοποιητικό ένωσης δεν έχει τις ίδιες νομικές συνέπειες όπως ο γάμος» καταλήγοντας με έκκληση προς την κυβέρνηση: «Εθνική κυβέρνηση βιάσου και αναγνώρισε τον γάμο!».
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η πλειονότητα των πολιτών στην Ιαπωνία υποστηρίζει την ισότητα του γάμου και, τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο του Σαπόρο αποφάσισε πως η απαγόρευση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών είναι «αντισυνταγματική». Μάλιστα, δημιουργήθηκε η ελπίδα πως η απόφαση αυτή θα έθετε δικαστικό προηγουμενο για επόμενες αποφάσεις άλλων δικαστηρίων.
Ωστόσο, πρακτικά, οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου εξακολουθούν να μην υλοποιούνται στην Ιαπωνία που παραμένει η μόνη χώρα των G7 που δεν αναγνωρίζει το θεσμό.
H ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Ιαπωνία από το 1880 και η χώρα είναι σχετικά φιλελεύθερη σε ζητήματα σχέσεων σε σχέση με άλλα ασιατικά έθνη. Το μόνο μέρος στην Ασία που έχει νομιμοποίήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών είναι η Ταϊβάν.
Με πληροφορίες από PinkNews/CNN