Τον Οκτώβριο η Θία- Μάι Μπάουμαν, καλλιτέχνιδα από την Αυστραλία, βρέθηκε με έναν «θησαυρό» του διαδικτύου στα χέρια της. Το όνομα του λογαριασμού της στο Instagram ήταν Metaverse, όπως το νέο όνομα της εταιρείας του Facebook. Ένας λογαριασμός που έκλεισε λίγες ημέρες αργότερα.
Το 2012 άνοιξε λογαριασμό στο Instagram με το handle @metaverse, ένα όνομα που χρησιμοποιούσε για τις δημιουργίες της. Στον λογαριασμό κατέγραφε τη ζωή της στο Μπρισμπέιν, όπου έκανε σπουδές καλών τεχνών, όπως και τα ταξίδια της στη Σανγκάη, όπου δημιούργησε μια εταιρεία αυξημένης πραγματικότητας, τη Metaverse Makeovers.
Είχε λιγότερους από 1.000 followers όταν η εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι αλλάζει όνομα. Στο εξής, θα ήταν γνωστή ως Meta, επικεντρώνοντας στο metaverse, τον εικονικό κόσμο που βλέπει ως το μέλλον του ίντερνετ.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν, καθώς είχε διαρρεύσει η είδηση, η Μπάουμαν άρχισε να δέχεται μηνύματα από άγνωστους που προσφέρονταν να αγοράσουν το όνομα του λογαριασμού της στο Instagram.
«Είσαι εκατομμυριούχος τώρα», της έγραψε κάποιος. «Το Facebook δεν πρόκειται να το αγοράσει, θα το πάρουν», την προειδοποίησε άλλος. Αυτό ακριβώς έγινε στις 2 Νοεμβρίου.
Νωρίς εκείνο το πρωί, όταν προσπάθησε να συνδεθεί στο Instagram, διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός της είχε απενεργοποιηθεί. Ένα μήνυμα στην οθόνη της ανέφερε «Ο λογαριασμός σας μπλοκαρίστηκε γιατί προσποιούσασταν ότι ήσασταν κάποιος άλλος».
Ποιον, αναρωτήθηκε, υποτίθεται ότι προσποιούνταν τώρα, έπειτα από εννιά χρόνια; Προσπάθησε να επαληθεύσει την ταυτότητά της στο Instagram, αλλά λέει ότι πέρασαν εβδομάδες, χωρίς να πάρει απάντηση. Μίλησε σε δικηγόρο για πνευματική ιδιοκτησία, αλλά είχε την οικονομική δυνατότητα μόνο για έναν έλεγχο των όρων χρήσης του Instagram.
«Αυτός ο λογαριασμός είναι μια δεκαετία της ζωής και της δουλειάς μου. Δεν θέλω η συνεισφορά μου στο metaverse να διαγραφεί από το ίντερνετ», δηλώνει στους New York Times. «Αυτό συμβαίνει σε γυναίκες στην τεχνολογία, σε έγχρωμες γυναίκες στην τεχνολογία, διαρκώς», συμπληρώνει η Μπάουμαν, που κατάγεται από το Βιετνάμ.
Ξεκίνησε το Metaverse Makeovers το 2012. Όταν κρατούσε κάποιος ένα κινητό με την εφαρμογή της πάνω από τα περίτεχνα σχέδια στα νύχια που δημιουργούσε η ομάδα της, στην οθόνη εμφανίζονταν ολογράμματα να “αναδύονται” από τα νύχια. Είδε την προοπτική να προχωρήσει την τεχνολογία στα ρούχα και τα αξεσουάρ, αλλά τα χρήματα που είχε τελείωσαν το 2017 και επέστρεψε στον κόσμο των τεχνών.
Στις 2 Δεκεμβρίου, ένα μήνα αφότου η Μπάουμαν ζήτησε για πρώτη φορά από το Instagram να αποκαταστήσει τον λογαριασμό της, οι New York Times επικοινώνησαν με τη Meta για να ρωτήσουν γιατί είχε απενεργοποιηθεί. Εκπρόσωπος του Instagram δήλωσε ότι ο λογαριασμός είχε «αφαιρεθεί λανθασμένα για πλαστοπροσωπία» και ότι θα αποκατασταθεί. «Λυπούμαστε που συνέβη αυτό το λάθος», συμπλήρωσε.
Δύο ημέρες αργότερα, ο λογαριασμός ήταν ξανά ενεργός. Ο εκπρόσωπος δεν εξήγησε γιατί κρίθηκε ότι επρόκειτο για πλαστοπροσωπία, ούτε για ποιον μπορεί να υποδύονταν η Μπάουμαν. Επίσης, η εταιρεία δεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις της εφημερίδας για το αν το μπλοκάρισμα συνδεόταν με την αλλαγή του ονόματος του Facebook.
Παρά την αποκατάσταση του λογαριασμού της, η Μπάουμαν ανησυχεί για το μέλλον του metaverse. «Επειδή δουλεύω στο metaverse για τόσο καιρό, 10 χρόνια, απλά ανησυχώ», δηλώνει. Φοβάται, λέει, ότι η κουλτούρα του «θα διαφθαρεί από τους ανθρώπους της Σίλικον Βάλεϊ που πιστεύω ότι στερούνται οράματος και εντιμότητας».