Ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τα στοιχεία μελέτης του επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόρδα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.
Όπως αναφέρει σε διαδοχικές αναρτήσεις στο Twitter, ο κ. Λύτρας, η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου, σημειώνοντας πως «γνωστοποιήθηκε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ''ανώτατο επίπεδο''».
Η μελέτη εξετάζει το πώς η αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο τόπος και το αν οι διασωληνωμένοι θα νοσηλευτούν εντός ΜΕΘ αυξάνει τη θνητότητα, δηλαδή μειώνει τις πιθανότητες του ασθενούς να επιβιώσει. Όπως σχολίασε ο κ. Λύτρας στο twitter, «με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις».
Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
Σύμφωνα με την έρευνα, το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700.
Παράλληλα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν παρατηρείται μία «έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».
Τα ευρήματα συνοψίζονται στο παρακάτω διάγραμμα:
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ' ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
3⃣ Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ🇬🇷 ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ'αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Δείτε ΕΔΩ τη σχετική μελέτη