Η εκπληκτική ταφή ενός βρέφους γένους θηλυκού πριν από 10.000 χρόνια με κοσμήματα και κτερίσματα

Η εκπληκτική ταφή ενός βρέφους γένους θηλυκού πριν από 10.000 χρόνια με κοσμήματα και κτερίσματα Facebook Twitter
Το σπήλαιο Arma Veirana στην Ιταλία όπου αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σώμα ενός θηλυκού βρέφους. Φωτό: Dominique Meyer
0

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν και μελετούν ένα σπήλαιο στη Λιγουρία της Ιταλίας βρήκαν την παλαιότερη γνωστή ταφή ενός θηλυκού βρέφους στην Ευρώπη. Η ταφή είναι ηλικίας 10.000 ετών και βρέθηκε στο σπήλαιο Arma Veirana.

Το βρέφος, που οι ερευνητές ονόμασαν «Neve» προς τιμήν ενός κοντινού ποταμού, ήταν 40 έως 50 ημερών όταν πέθανε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και ήταν περιτριγυρισμένο από ταφικά αντικείμενα.

Τα λείψανα του παιδιού ήταν τυλιγμένα σε ένα σάβανο στολισμένο με περισσότερες από 60 χάντρες και τέσσερα μενταγιόν, τα οποία ήταν όλα φτιαγμένα από κοχύλια. Κοντά ανακαλύφθηκε ένα νύχι αετού που μπορεί να ήταν δώρο.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα στο περιοδικό Scientific Reports, η ταφή αντικατοπτρίζει τη μεταχείριση του βρέφους ως πλήρες και ολοκληρωμένο άτομο από μια πρώιμη Μεσολιθική κουλτούρα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, με τα αντικείμενα που είναι θαμμένα δίπλα του να δείχνουν τη συναισθηματική επένδυση σε αυτό το νεογέννητο.

Η εκπληκτική ταφή ενός βρέφους γένους θηλυκού πριν από 10.000 χρόνια με κοσμήματα και κτερίσματα Facebook Twitter
Τα λείψανα του βρέφους, το οποίο πήρε το παρατσούκλι "Neve" από ένα κοντινό ποτάμι, βρέθηκαν μαζί με κτερίσματα. Φωτο: Hodgkins et al. / Scientific Reports, 2021

Η εύρεση οστών μωρών από τους προϊστορικούς ή αρχαίους χρόνους είναι γεγονός σπάνιο γιατί είναι εξαιρετικά εύθραυστα, αναφέρει ο Tom Metcalfe για το National Geographic. Η νέα ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη επειδή τα υπολείμματα διατηρήθηκαν αρκετά καλά ώστε να εξαχθεί DNA και να καθοριστεί το φύλο του βρέφους.

Οι ταφές ενηλίκων που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 14.000 χρόνια είναι κάπως κοινά αρχαιολογικά ευρήματα. Όμως τα παραδείγματα από την πρώιμη Μεσολιθική (γύρω στο 10.000 π.Χ.) είναι ελάχιστα, υπάρχει ένα κενό από το οποίο υπάρχουν ελάχιστα δείγματα για να μπορούν οι ερευνητές να οδηγηθούν σε συμπεράσματα για αυτή την περίοδο.

Το ύφος της ταφής ακόμα και σήμερα θεωρείται όχι μόνο τελετουργικό αλλά και περίπλοκο.

Ο τάφος της Νέβε βρίσκεται στο σπήλαιο Arma Veirana στα βουνά της Λιγουρίας, μια περιοχή στη βορειοδυτική Ιταλία. Είναι ένα δημοφιλές σημείο επισκέψεων και στόχος τυμβωρύχων. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν το 2015, με τους τυμβωρύχους να έχουν ανασκάψει ευρήματα όπως εργαλεία της ύστερης εποχής των παγετώνων.

Η εκπληκτική ταφή ενός βρέφους γένους θηλυκού πριν από 10.000 χρόνια με κοσμήματα και κτερίσματα Facebook Twitter
Τα λείψανα της Neve ήταν τυλιγμένα σε ένα σάβανο στολισμένο με χάντρες και μενταγιόν από κοχύλια. Φωτο: Hodgkins et al. / Scientific Reports, 2021

Σημάδια δραστηριότητας στο σπήλαιο χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 50.000 χρόνια, σε μια εποχή που οι πιθανότεροι κάτοικοί του θα ήταν Νεάντερταλ. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν οστά κάπρου και αλκών που έδειχναν σημάδια σφαγής, καθώς και απανθρακωμένο ζωικό λίπος. Αφού έσκαψε βαθύτερα στη σπηλιά το 2017, η ομάδα βρήκε τον τόπο ταφής του βρέφους.

Η ομάδα ανέσκαψε πλήρως τον τάφο το 2018. Τα στολίδια που θάφτηκαν με τη Νέβε κατασκευάστηκαν με προσοχή. Κρίνοντας από τα σχέδια φθοράς, πιθανότατα μεταβιβάστηκαν στο παιδί από άλλα μέλη της κοινότητάς του. «Η παρουσία διάτρητων κελυφών με ίχνη παρατεταμένης χρήσης σημαίνει ότι αυτά έχουν φορεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους ενήλικες και ίσως ήταν ραμμένα στο φόρεμά της».

Οι δοκιμές που έγιναν στα δόντια του βρέφους αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη σύντομη ζωή του. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάλυση άνθρακα και αζώτου διαπίστωσε ότι πριν γεννηθεί, η μητέρα της ακολούθησε μια χορτοφαγική διατροφή. Η Nέβε βίωσε άγχος στη μήτρα που οδήγησε τα δόντια της να σταματήσουν προσωρινά να μεγαλώνουν. Οι δοκιμές DNA και πρωτεΐνης έδειξαν ότι ανήκε σε μια ομάδα με ευρωπαϊκή καταγωγή γνωστή ως απλοομάδα U5b2b.

Οι ερευνητές συνέκριναν το εύρημα με τα λείψανα δύο βρεφών που θάφτηκαν στον ποταμό Upward Sun στην Αλάσκα πριν από περίπου 11.500 χρόνια και ανακαλύφθηκαν εκ νέου το 2013. Και στις δύο περιπτώσεις, τα βρέφη, κορίτσια, έχουν αναγνωριστεί ως προσωπικότητες ισότιμα με τα άρρενα. Τα στοιχεία της προσωπικότητας των παιδιών χρονολογούνται από τους πρώιμους Homo sapiens και τις περιόδους του Νεάντερταλ. Στην πάροδο των χρόνων οι αρχαιολογικές αναφορές είχαν την τάση να επικεντρώνονται σε αντρικές ιστορίες και ρόλους, και με αυτόν τον τρόπο άφησαν πολλούς ανθρώπους έξω από την αφήγηση. Χωρίς ανάλυση DNA, αυτή η εξαιρετικά διακοσμημένη βρεφική ταφή θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ταφή αρσενικού.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ