ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους Facebook Twitter
0

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την μετάλλαξη Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από COVID-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Υπάρχουν πλέον σταθερές ενδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά πιο γρήγορα από την μετάλλαξη Δέλτα», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου για δημοσιογράφους, που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της έδρας του.

«Και είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από τον COVID-19 να μολυνθούν από την Όμικρον ή να ξαναμολυνθούν», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, είπε ότι η μετάλλαξη απέφευγε με επιτυχία ορισμένες ανοσολογικές αποκρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενισχυτικά προγράμματα εμβολιασμού που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες θα πρέπει να στοχεύουν σε άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.


Η Όμικρον φαίνεται να καταφέρνει καλύτερα την αποφυγή αντισωμάτων που δημιουργούνται από ορισμένα εμβόλια για τον COVID-19, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές ανοσίας που μπορεί να αποτρέψουν τη μόλυνση και την ασθένεια, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

«Δεν πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια θα καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά», είπε ο Swaminathan.


Ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Abdi Mahamud πρόσθεσε πως «Αν και βλέπουμε μείωση των αντισωμάτων εξουδετέρωσης, σχεδόν όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα Τ-κύτταρα παραμένουν άθικτα, αυτό είναι που πραγματικά χρειαζόμαστε».

Ο Swaminathan, αναφερόμενος σε μια θεραπεία για άτομα με τη νόσο, είπε ότι «Φυσικά υπάρχει μια πρόκληση, πολλά από τα μονοκλωνικά δεν θα λειτουργήσουν με την Όμικρον» Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«(Ελπίζουμε να αποδώσουμε αυτή την ασθένεια ως μια σχετικά ήπια ασθένεια που προλαμβάνεται εύκολα, που αντιμετωπίζεται εύκολα...και που θα μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα στο μέλλον», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δίνοντας μία ελπίδα για την πανδημία.

«Εάν μπορούμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού στο ελάχιστο, τότε μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, είπε επίσης ότι η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, πρέπει να είναι διαθέσιμη με δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή του για να βοηθήσει την απόκριση στο μέλλον.

«Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να μάθουμε την προέλευση, πρέπει να πιέσουμε περισσότερο γιατί θα πρέπει να μάθουμε από αυτό που συνέβη για να δράσουμε καλύτερα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ