Ανακοινώθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2021 οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021 σε ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών, της τέχνης και της προσφοράς.
Δύο συγγραφείς τιμήθηκαν με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη. O Γιώργος Δενδρινός τιμήθηκε με το Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου για το βιβλίο Είδες να μαδάνε την κότα. Η Σοφία Ζαραμπούκα τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο 1821, Επανάσταση.
Λίγα λόγια για το βιβλίο Είδες να μαδάνε την κότα, του Γιώργου Δενδρινού.
Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η περιπετειώδης διαδρομή δύο αδελφιών από τη γέννησή τους στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1980: βαλκανικοί θρίαμβοι, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Καταστροφή, ριζοσπαστικές κοινωνικές μεταλλάξεις, μεταξική νιρβάνα, αλβανικό έπος, κατοχική πείνα, παρεξηγημένη Αντίσταση, μισαλλόδοξος Εμφύλιος...
Ένα πολυπρόσωπο αφήγημα για τους ανθρώπους που η ζωή τους έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη Ιστορία, για τις μεγάλες και τις μικρές προσδοκίες, για τους ανεκπλήρωτους έρωτες, τα ανθρώπινα πάθη, την τυφλή βία, τις ολέθριες πολιτικές επιλογές. Όπως συμβαίνει σε κάθε εποχή κρίσης, αθώοι και φταίχτες ρίχνονται στο ίδιο καζάνι.
Λίγα λόγια για το βιβλίο 1821, Επανάσταση, της Σοφίας Ζαραμπούκα
Στα τοπία της πατρίδας μας σταματώ, κοιτάζω και αναγνωρίζω τα μέρη που δόθηκαν οι μάχες και γράφτηκε η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι, που ζούνε στα βουνά, στα χωριά, στα νησιά αυτού του τόπου, και άλλοι, ξενιτεμένοι, διανοούμενοι, έμποροι, στρατιωτικοί, όλοι, αιώνες τώρα, συνδέονται και αγωνίζονται, γιατί άλλο δεν έχουν στον νου τους παρά «ελευθερία και γλώσσα». Ξεχνάμε ότι μόνο 200 χρόνια μάς χωρίζουν από την επανάσταση του 1821. Ίσως γιατί προερχόμαστε από έναν πολιτισμό που μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι ακόμα και όταν είμαστε πολιορκημένοι.
Τα βιβλία του Γιώργου Δενδρινού και της Σοφίας Ζαραμπούκα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.