Καναδάς: Τα κράτη της Δύσης πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, λέει ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

Καναδάς: Τα κράτη της Δύσης πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, λέει ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό Facebook Twitter
Associated Press
0

Οι δυτικές χώρες πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Κίνας, αξιοποιώντας τα εμπορικά τους συμφέροντα, για να εμποδίσουν το ασιατικό κράτος να τις χειραγωγεί και να στρέφει τη μια εναντίον της άλλης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε το Σάββατο.

Για τον επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, το Πεκίνο δολοπλοκεί, «στρέφει» τη μια χώρα εναντίον της άλλης, καθώς ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες στην κινεζική αγορά. «Ανταγωνιζόμαστε και η Κίνα, κατά καιρούς, μας στρέφει έξυπνα τον έναν εναντίον του άλλου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Global.

«Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να εργαστούμε από κοινού και να τηρούμε σθεναρή στάση ώστε η Κίνα να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται τον ανταγωνισμό μας και να μας διχάζει», επέμεινε ο κ. Τριντό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και στην Κίνα έφθασαν στο χειρότερο σημείο δεκαετιών μετά τη σύλληψη, το 2018, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Huawei, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, που ζητούσαν την έκδοσή της. Το Πεκίνο προχώρησε λίγο καιρό αργότερα στη σύλληψη δύο Καναδών στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, αρνούμενο ότι επιδιδόταν σε διπλωματία των ομήρων, όπως έριζε η Οτάβα.

Η Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με Aμερικανούς εισαγγελείς τον Σεπτέμβριο, που έβαλε τέλος στο δικαστικό σίριαλ. Οι δύο Καναδοί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην πατρίδα τους μερικές ώρες αργότερα.

Ακόμη όμως και πριν από την υπόθεση της Μενγκ, οι καναδικές επικρίσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούσαν οργή στην Κίνα και οι διμερείς σχέσεις ήταν μάλλον ψυχρές. Η αίσια έκβαση της υπόθεσης της οικονομικής διευθύντριας της Χουάγουεϊ και των δύο Καναδών δεν έσπασε τον πάγο.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Καναδά ξεκαθάρισε πως, όπως και άλλοι σύμμαχοί της, δεν θα στείλει διπλωμάτες στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2022 στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, ώστε να επιδώσει έτσι το μήνυμα στην ηγεσία της Κίνας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που της προσάπτει η Δύση δεν είναι ανεκτές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM