Γουέιν Τιμπό: Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος - Σε ηλικία 101 ετών

Γουέιν Τιμπό: Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος - Σε ηλικία 101 ετών Facebook Twitter
Φωτό California College of the Arts
0

Ο Γουέιν Τιμπό, ο ζωγράφος που οι πίνακές του έδωσαν χρώμα στα σύμβολα της καθημερινότητας τής μεταπολεμικής Αμερικής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 101 χρόνων, σύμφωνα με ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια όπου δίδαξε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. 

Διάσημος για τις ζωηρές αποτυπώσεις της καθημερινής ζωής -από γλυκίσματα και ηδύποτα μέχρι ρετρό ποπ ανθρώπινες φιγούρες- ο Τιμπό πέθανε το Σάββατο, αναφέρει η ανακοίνωση που, πάντως, δεν κατονομάζει τα αίτια θανάτου του. 
 

«Ο Γουέιν Τιμπό είχε σπουδαία και σταθερή επιρροή στο πανεπιστήμιό μας, όμως η κληρονομιά του υπερβαίνει το Ντέιβις. Ήταν αγαπημένος ως καλλιτέχνης, καθηγητής, μέντορας, πατέρας, παππούς, φιλάνθρωπος και ηγέτης κοινότητας» ανέφερε ο πρύτανης του κολλεγίου Ντέιβις, Γκάρι Σ. Μέι. 

Γουέιν Τιμπό: Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος - Σε ηλικία 101 ετών Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: © Wayne Thiebaud / Licensed by VAGA, New York, NY

«Ήταν ένας ευφυής καλλιτέχνης και το έργο του πάντα θα μας ενθαρρύνει να βλέπουμε τον κόσμο μας με επίκεντρο τη σύσταση, όπου τα κοινά αντικείμενα μπορούν ανέλθουν σε σπουδαία και εμβληματικά ύψη» πρόσθεσε. 

Γεννημένος στην Αριζόνα το 1920, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. 


Χωρίς επίσημη καλλιτεχνική εκπαίδευση, εργάστηκε μεταξύ άλλων ως μαθητευόμενος στα Στούντιο της Γουόλτ Ντίσνεϊ, προτού υπηρετήσει με την αμερικανική Αεροπορία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Γουέιν Τιμπό: Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος - Σε ηλικία 101 ετών Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: © Wayne Thiebaud / Licensed by VAGA, New York, NY

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, εγκατέλειψε την εμπορική τέχνη και τη διαφήμιση για να σπουδάσει καλές τέχνες στο πανεπιστήμιο του Σακραμέντο. 

Συνήθως ζωγράφιζε από μνήμης και πέρασε την επόμενη δεκαετία αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο προσωπικό στιλ και κερδίζοντας ευρεία αναγνώριση τη δεκαετία του '60. 

Μπορεί τα θέματά του να ήταν φαινομενικά κοινά, όμως η εκτέλεσή τους ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, λένε οι γνωρίζοντες. Τα υπερτονισμένα χρώματα σε φλιπεράκια και πάγκους ντελικατέσεν, το χορταστικό γλάσο στα εμβληματικά του κέικ και τα ντόνατ με τις παχιές πινελιές έγιναν χαρακτηριστικά της τέχνης του, σφραγίζοντας μια εποχή. 

Γουέιν Τιμπό: Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος - Σε ηλικία 101 ετών Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: © Wayne Thiebaud / Licensed by VAGA, New York, NY

Και παρότι έγινε διάσημος την εποχή της Pop Art, ο ίδιος πήρε αποστάσεις από το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Τιμπό διοχεύτευε τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της μαζικής κουλτούρας μέσα από έναν θερμό παραστατικό ρεαλισμό που απείχε μακράν από τα έργα των σύγχρονων συναδέλφων του, όπως ο Άντι Γουόρχολ. 


Πέραν του καθ'αυτού έργου του, ο Τιμπό είχε και μια μακρόχρονη ακαδημαϊκή καριέρα, αρχικά ως καθηγητής στο κολέγιο του Σακραμέντο και αργότερα στο Ντέιβις. Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησήτου, συνέχισε τα μαθήματα στο Ντέιβις. 

«Η δική μου αίσθηση τού να είμαι Αμερικανός είναι πολύ σημαντικό μέρος τού πώς νιώθω και τι κάνω» έλεγε ο ίδιος. Αυτή η «αμερικανοσύνη» μαζί με την εμπορική τέχνη ενσωματώθηκαν στο έργο του, ιδίως το πρώιμο. 
 

Με πληροφορίες από CNN/SmithsonianMagazine

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

Πολιτισμός / «Animal»: Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX η ταινία της Σοφίας Εξάρχου

Η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
LIFO NEWSROOM
Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Πολιτισμός / Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Τιάγκο Ροντρίγκες, Μπενχαμίν Λαμπατούτ, Γιώργος Κουτλής, Μάριο Μπανούσι: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στον εντυπωσιακό προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2024-25.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2024-25

Πολιτισμός / 17 νέες παραγωγές και 2 επαναλήψεις: Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-25

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
lee

Πολιτισμός / H Κέιτ Γουίνσλετ, η Χάλι Μπέρι και η «Πλεξούδα» από αύριο στους κινηματογράφους

Ένας μεγάλος αριθμός νέων ταινιών έρχεται για να προλάβει τις τελευταίες μέρες των θερινών κινηματογράφων, λίγο πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στις χειμερινές αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πολιτισμός / Γουίτνεϊ Χιούστον: Η ιστορική συναυλία της στη Νότια Αφρική το 1994 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες

Η περιορισμένη κινηματογραφική προβολή θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την πρώτη παρουσίαση της συναυλίας από το Ντουρμπάν, στη Νότια Αφρική
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Οι δύο λαβές του αμφορέα που ανακαλύφθηκε στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν ανέπαφες, ενώ το σώμα ήταν καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ