Μία μοναδική ανακάλυψη έχει έρθει στο φως, στη δυτική Μικρά Ασία, καθώς αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μοναδικές παραστάσεις ζώων σε μωσαϊκό δάπεδο ενός ρωμαϊκού λουτρού, στην αρχαία Ηράκλεια επί Λάτμον.
Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία Ηράκλεια του Λάτμου, μωσαϊκά που απεικονίζουν κροκόδειλους, δελφίνια, φλαμίνγκο και χέλια ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού σαν στάβλο για χρόνια. Μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις ήταν το μωσαϊκό στο κρύο δωμάτιο των ρωμαϊκών λουτρών, όπου απεικονίζονται έξι κροκόδειλοι, αντικριστοί.
Η καθηγήτρια Ζελιχά Γκιντέρ Μπουγιούκοζερ, επικεφαλής των ανασκαφών στην Ηράκλεια επί Λάτμον και διδάσκουσα στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Σελτσούκ στην ευρύτερη επαρχίς της Σμύρνης στην Τουρκία, περιγράφει τις λεπτομέρειες της ανασκαφής: «Το λουτρό είναι η καλύτερα διατηρημένη δομή της περιοχής. Κάναμε ανασκαφή σε πάνω από δύο μέτρα των ερειπίων και ανοίξαμε τους χώρους του λουτρού, όπου ταυτοποιήσαμε τις λειτουργίες και τα στάδια της χρήσης τους. Αυτό, προσέφερε καθοριστικής σημασίας αρχαιολογικά δεδομένα», εξηγεί.
Η Ηράκλεια επί Λάτμον ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, η οποία ευρίσκετο στους πρόποδες του όρους Λάτμου στα δυτικά παράλια της Καρίας και νοτιοανατολικά της Μιλήτου. Αναφέρεται από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο στο έργο του «Αργοναυτικά». Ορισμένοι μελετητές, βασιζόμενοι στον Παυσανία, αναφέρουν ότι η παλιότερη ονομασία της πόλης ήταν Λάτμος. Σύμφωνα με τη μυθολογία και τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Ενδυμίωνας ζούσε ως βοσκός στην περιοχή, γι' αυτό και θεωρείτο ο μυθικός ιδρυτής της πόλης, η οποία του είχε αφιερωμένο ιερό.
Αν και η ακριβής τοποθεσία της πόλης δεν είναι γνωστή, σώζονται αρκετά αργυρά και χάλκινα νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής. Βρέθηκαν αργυρά τετράδραχμα νομίσματα με την κεφαλή της Αθηνάς και την επιγραφή "ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ", καθώς και χάλκινα της εποχής του Αυγούστου, του Αντωνίνου του Ευσεβούς και του Μάρκου Αυρήλιου.