Νέα μέτρα: Τηλεργασία στο 50% και κυλιόμενο ωράριο - Τι ισχύει από σήμερα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Νέα μέτρα: Τηλεργασία στο 50% και κυλιόμενο ωράριο - Τι ισχύει από σήμερα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
0

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 06:00 σήμερα το πρωί τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της ακραία μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. 


Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι και η εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού οι εργοδότες δύνανται να υποβάλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Τι προβλέπεται 


Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, προβλέπεται

  • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%). 
  • Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες τού εκάστοτε εργοδότη.
  • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
  • Μέλη του προσωπικού που ανήκουν σε ορισμένες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να εργαστούν με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους και με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, σε δραστηριότητα που δεν τους εκθέτει σε άμεση επαφή με τα παιδιά και περιορίζει τον κίνδυνο έκθεσής τους στον ιό (τηλεργασία, ατομικό γραφείο κ.λπ.).
     

Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα προσέρχονται στις υπηρεσίες τους κλιμακωτά, στις 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ (με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00) ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ