Δύο Μπρούτζινα του Μπενίν επιστράφηκαν εχθές στο παραδοσιακό παλάτι της Νιγηρίας, περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη λεηλασία τους από βρετανικά στρατεύματα, δημιουργώντας ελπίδες ότι χιλιάδες ακόμη παρόμοια ιστορικά αντικείμενα θα πάρουν σειρά.
Τα εν λόγω αντικείμενα, κλάπηκαν κυρίως από Ευρωπαίους εξερευνητές και αποίκους από το άλλοτε πανίσχυρο βασίλειο του Μπενίν στη σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία. Πρόκειται ίσως για τα πιο σημαντικά αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής και χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.
Το ένα μπρούτζινο είναι γλυπτό ενός κόκορα ενώ το άλλο αποτυπώνει το κεφάλι ενός βασιλιά. Ο εκπρόσωπος του παλατιού, Τσαρλς Εντοσόνμουαν δήλωσε ότι ορισμένα από τα μπρούτζινα έχουν καταλήξει σε χώρες τόσο μακρινές όσο η Νέα Ζηλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.
Τα δύο τεχνουργήματα παραδόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία της Νιγηρίας τον Οκτώβριο από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και κολλέγιο του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αλλά δεν είχαν ακόμη επιστρέψει στη χώρα.
«Δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά είναι πράγματα που υπογραμμίζουν τη σημασία της πνευματικότητάς μας», είπε ο Εντοσόνμουαν.
Η επιστροφή τους αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στον μακροχρόνιο αγώνα των αφρικανικών χωρών για την ανάκτηση λεηλατημένων αυτών έργων τέχνης, καθώς πολλά ευρωπαϊκά μουσεία κατέχουν εκθέματα που κλάπηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας. Περίπου το 90% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ευρώπη, όπως εκτιμούν Γάλλοι ιστορικοί τέχνης.
Με πληροφορίες από Guardian