Αρχισυντάκτρια BBC στην Ουκρανία: Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος εδώ

Αρχισυντάκτρια BBC στην Ουκρανία: Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος εδώ Facebook Twitter
Φωτ.: BBC
0

Πλέον, δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στην Ουκρανία, γράφει η Μάρτα Σοκάλο, αρχισυντάκτρια της ουκρανικής υπηρεσίας του BBC. 

Η δημοσιογράφος περιγράφει τις πρώτες στιγμές, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εισβολής, τις εκρήξεις, αλλά και το σοκ που προκάλεσε η συνειδητοποίηση ότι το ίδιο το Κίεβο δέχεται επίθεση. 

«Σε μια χώρα υπό επίθεση από τον βορρά, την ανατολή και τον νότο, δεν υπάρχει πλέον πραγματικά ασφαλές μέρος εδώ», γράφει η Σοκάλο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και περιγράφει τις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και ΑΤΜ στην πρωτεύουσα, την ατμόσφαιρα πανικού, αλλά και τους μεγαλύτερους φόβους των κατοίκων. 

Αναλυτικά το κείμενο της Μάρτα Σοκάλο 

«Ήμουν ξύπνια τη νύχτα, όταν έλαβα μήνυμα από συνάδελφο για το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την εισβολή. 

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν οι εκρήξεις. Μπορούσα να τις ακούσω από το σπίτι μου και άνθρωποι από διάφορα σημεία της πόλης άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στην ομάδα μας στο WhatsApp, για εκρήξεις που γίνονταν κοντά τους. 

Ήταν μεγάλο σοκ το να συνειδητοποιείς ότι το ίδιο το Κίεβο ήταν υπό επίθεση, όχι η πρώτη γραμμή στα ανατολικά της χώρας. Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος στην Ουκρανία. 

Ο μεγαλύτερος φόβος των απλών ανθρώπων είναι να μείνουν χωρίς ρεύμα και να μην δουλεύει το ίντερνετ. Τότε θα είμαστε πραγματικά απομονωμένοι. Ένας άλλος φόβος είναι ότι θα βομβαρδιστούν οι γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό, χωρίζοντας τα ανατολικά και δυτικά τμήματα της πόλης. 

Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για περίπου 30 λεπτά. Έντυσα τον 10χρονο γιο μου. Φάγαμε πρωινό, καθισμένοι όσο πιο μακριά μπορούσαμε από τα παράθυρα, αλλά ήταν τόσο τρομαγμένος που έκανε εμετό. Πήραμε ένα κερί και λίγο νερό και πήγαμε στο κελάρι, που θα είναι το καταφύγιό μας αν τα πράγματα χειροτερέψουν. 

Υπάρχουν τεράστιες ουρές έξω από σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι μου και σε ΑΤΜ, πολλά από τα οποία έχουν ξεμείνει από χρήματα. Κάποια από βενζινάδικα επίσης ξέμειναν και έκλεισαν. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα πανικού, τώρα που ξέρουμε ότι όλη η χώρα είναι υπό επίθεση. 

Οι δρόμοι έξω από την πόλη έχουν μπλοκάρει από την κίνηση, αλλά είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι. Το να είσαι σε μακριές ουρές, που κινούνται αργά, μπορείς εύκολα να ξεμείνεις από καύσιμα μακριά από το σπίτι. Τα τρένα λειτουργούν, αλλά υπάρχουν μεγάλα πλήθη ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν μια θέση. Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει κλείσει, υπό τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε ο πρόεδρος Ζελένσκι. 

Δεν έχουν καταστραφεί μόνο στρατιωτικοί στόχοι. Έχουμε φωτογραφίες με κτίρια κατοικιών σε αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα, που δέχθηκαν απευθείας πλήγματα. 

Ο βομβαρδισμός των Ρώσων έχει αγγίξει όλες τις περιοχές της χώρας. Ακόμη και στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, οι σειρήνες ακούστηκαν σήμερα το πρωί και συνάδελφος έπρεπε να πάει σε καταφύγιο.  

Ένας συνάδελφός απομάκρυνε την οικογένειά του από το Κίεβο, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις επιθέσεις από αέρος. Το ύπαιθρο μπορεί να είναι πιο ασφαλές από την πόλη, όμως σε μια χώρα υπό επίθεση από τον βορρά, την ανατολή και τον νότο, δεν υπάρχει πλέον πραγματικά ασφαλές μέρος εδώ». 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM