Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για έκτη μέρα, η Κίνα ανακοίνωσε πως το Πεκίνο και η Μόσχα είναι εταίροι αλλά όχι σύμμαχοι, και δεσμεύθηκε να μην παρέμβει στην ουκρανική κρίση.
Ενώ ΗΠΑ και ΕΕ κλιμακώνουν τις κυρώσεις, το Πεκίνο δεν έχει προς το παρόν καταδικάσει την επίθεση ούτε χαρακτηρίζει την μαζική στρατιωτική επιχείρηση «εισβολή».
Κίνα και Ρωσία είναι «στρατηγικοί εταίροι» αλλά οι σχέσεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά συμμαχίας ούτε αφορούν την αντιμετώπιση και την στόχευση οποιασδήποτε τρίτης χώρας, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.
Ο κ. Γουάνγκ δήλωσε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, αλλά ότι το Πεκίνο κατανοεί «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια». Ερωτηθείς αν η στάση της Κίνας στην κρίση της Ουκρανίας ήταν «ουδέτερη», είπε ότι η Κίνα είναι «πάντα με την πλευρά της ειρήνης και της δικαιοσύνης».
Η Κίνα διατηρεί στενές σχέσεις και με την Ουκρανία και αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Ο κ. Γουάνγκ δήλωσε ότι οι δεσμοί συνεργασίας του Πεκίνου με το Κίεβο θα παραμείνουν «βασισμένοι στον αμοιβαίο σεβασμό χωρίς παρεμβάσεις».
Καμία κύρωση
Υποστήριξε ότι οι κυρώσεις όχι μόνο δεν θα μπορούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργούσαν και νέα, ξεκαθαρίζοντας πως η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν κανονικά την εμπορική συνεργασία τους με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας και «αμοιβαίου οφέλους».
Η Κίνα αποφεύγει μέχρι να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο ο Πούτιν είχε μοιραστεί με τον Σι τις προθέσεις του να εισβάλει στην Ουκρανία, και το μόνο σχόλιο που κάνει είναι πως «η Ρωσία είναι μια ανεξάρτητη χώρα που δεν χρειάζεται την συγκατάθεση της Κίνας».
Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο στις αρχές του μήνα, στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, υπογράφοντας μια στρατηγική συμφωνία. Στην κοινή ανακοίνωση σημειώναν πως δεν υπήρχαν «απαγορευμένα πεδία» στη συνεργασία τους.
Η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού. Οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σινορωσικής στρατηγικής συνεργασίας εν μέσω έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση για το ουκρανικό και άλλα ζητήματα.
Η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός και κινεζική βιομηχανική πηγή. Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.
Με πληροφορίες από Telegraph