Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξήθηκε η ζήτηση για ταμπλέτες ιωδίου σε φαρμακεία της Ευρώπης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αύξηση της ζήτησης για ταμπλέτες ιωδίου σε φαρμακεία της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Πολίτες σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να προμηθεύονται  προληπτικά δισκία ιωδίου εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη πυρηνική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ή ατυχήματος σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Φαρμακεία σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν αύξηση της ζήτησης από τότε που ξεκίνησε η εισβολή και ειδικά μετά τις ρωσο-ουκρανικές μάχες στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διαταγή Πούτιν για ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, ενέτεινε τον πανικό σε ορισμένους πολίτες. 

Οι ειδικοί της πυρηνικής ιατρικής λένε ότι τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση ειδικών της δημόσιας υγείας και όχι ελεύθερα. 

Η Ένωση Βέλγων Φαρμακοποιών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι πάνω από 30.000 κουτιά διανεμήθηκαν τη Δευτέρα. Τα βελγικά φαρμακεία διανέμουν τα δισκία δωρεάν σε όσους έχουν βελγική ταυτότητα.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται στη Φινλανδία και την Ολλανδία όπου σημειώθηκε «άλμα» στη ζήτηση την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, ορισμένα φαρμακεία στη Φινλανδία εξάντλησαν τα αποθέμετά τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τη Φινλανδική Ένωση Φαρμακοποιών να αναφέρει ωστόσο ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες. 

Πώς λειτουργούν τα χάπια ιωδίου;

Τα δισκία ιωδίου μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με την Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας.

Το ραδιενεργό ιώδιο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα κατά την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Τα δισκία ιωδίου βοηθούν στη διακοπή αυτής της απορρόφησης και ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι πρόκειται για μια «πολύ εξειδικευμένη προστασία». «Η εκκένωση είναι το πιο αποτελεσματικό προστατευτικό μέτρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία», όπως σημειώνεται. 

Πρέπει να πάρω δισκία ιωδίου;

«Το σε ποιο βαθμό τα δισκία ιωδίου θα ήταν χρήσιμα κατά των επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών είναι τουλάχιστον αμφίβολο», σημειώνει ο Χιλκ Φριρκ Μπούρσμα, ειδικός στην ακτινοπροστασία από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν.

«Οι άμεσες επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων θα είναι καταστροφικές. Σε μεγάλες αποστάσεις, η ραδιενεργή μόλυνση σίγουρα δεν θα προκαλείται μόνο από το ραδιενεργό ιώδιο», προσθέτει. «Η περιττή χρήση δισκίων ιωδίου - που μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι πανικοβάλλονται - μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αν και η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπτώσεων είναι πολύ μικρή».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου του Βελγίου (FANC) προειδοποίησε να αποφύγουν οι πολίτες την κατανάλωση χαπιών ιωδίου. 

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη δισκίων», ανέφερε στο Twitter. «Παραμένουν διαθέσιμα δωρεάν στα φαρμακεία, αλλά δεν είναι απαραίτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Λαμβάνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών».

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

Διεθνή / Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

 Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να γδυθούν από τη μέση και πάνω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Τech & Science / Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Οι αλγόριθμοι του YouTube και κάποιων social media εξιδανικεύουν σωματότυπους και ενοχοποιούν τα παιδιά με αυξημένο βάρος σώματος - Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Βρετανία ένα στα 4 κορίτσια δεν είναι ευχαριστημένο με την εμφάνισή του
LIFO NEWSROOM